Örülünk a 36 vadon élő madárfaj vadászatát felfüggesztő, 2020-2021-es vadászati idényre vonatkozó bírósági döntésnek

Jogosnak tartjuk a döntést, hiszen megengedhetetlen úgy vadászati kvótákat meghatározni, hogy nem tudjuk milyen hatást váltanak ki a madarak állományaiban.

Tisztában vagyunk persze azzal is, hogy a Románián átvonuló madarak esetében nem egyszerű felmérni ezeket a hatásokat, de egyáltalán nem lehetetlen.

Úgy gondoljuk, a vadászati kvóták meghatározásánál kötelező módon figyelembe kellene venni a biodiverzitás védelmének fontosságát. Sajnos ennek eddig semmi jelét nem láttuk, sem a Környezetvédelmi Minisztérium sem a vadászati társaságok részéről.

Évek óta csak olyan vadászati kvóták látnak napvilágot, amelyek a vadászati társulások kérését (és pénzbevételi igényeit) veszik figyelembe, semmi egyebet.

Idén például 27551 fogoly kilövésére adtak ki engedélyt (ez sajnos érvényben is maradt), annak ellenére hogy Romániában drasztikus csökkent az állománya és a legtöbb helyen teljesen be kellene szüntetni vadászatát.

Ráadásul ezek a kvóták komoly szakmai hibákat is tartalmaznak és ezáltal hitelességükből is veszítenek. Így szabtak meg például kilövési számokat és lőttek (papíron legalábbis) a dolmányos varjú déli alfajából, ami elő se fordul az országban…

A jelenlegi helyzet messze áll az ideálistól és hosszú távon nem ezt szeretnénk. Jó lenne ha a Környezetvédelmi Minisztérium a közeljövőben valódi vitákat szervezne a témáról és hangsúlyosan érvényesítené a természetvédelem szempontjait a vadászati kvóták megállapításakor. Végső soron ezért hívják így, környezet-védelminek és nem pusztítónak…

Szóljon hozzá