A mezei pacsirta, szőlőrigó, hegyi réce és a kerceréce mától kezdve megmenekültek a vadászattól

Mezei pacsirta

Nagy győzelmet jelent a 2019 október 24-én 13 órakor kihirdetett bírói döntés, amit az 502/64/2019-es ügyiratban hozott a Brassói Ítélőtábla. Ezzel helyet adott a Szövetség a Visszaélések Ellen Egyesület (Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor) feljelentésének és felfüggesztette a Vízügyi és Erdészeti Minisztérium 673/2019-es rendeletét amivel vadászati kvótákat állapítottak meg négy vonuló madárfajra (mezei pacsirta, szőlőrigó, hegyi réce, fütyülő réce) a 2019-2020 időszakra.

A Szövetség a Visszaélések Ellen Egyesület, a Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület együtt dolgoztak azon hogy kellőképpen megindokolva érjék el a minisztériumi rendelet felfüggesztését. A bíróság döntése óriási sikert jelent a hazai maárvédelem számára és precedens nélküli Romániában, még akkor is, ha ez a döntés csak egy vadászati idényre érvényes.

Emlékeztetőül: a minisztérium ez év júniusában közölte a mezei pacsirta vadászható kvótáját, ami több mint 440000 egyedet jelentett. Bár a bírói döntés a vadászati idényben született, biztosak vagyunk benne hogy így is több százezer madár úszta meg a vadászatot.

Miért NEM kell vadászni a mezei pacsirtát?

Szőlőrigó

Szóljon hozzá