Kedves nagyváradiak és a környéken kirándulók!

Bár a város a síkvidéken épült, a hegyvidék hidegebb erdős élőhelyeivel nincs messze. Ezért helyenként akár a keresztes viperával is találkozhatunk itt.

Azonban nincs ok a pánikra, ez a viperafaj nagyon ritka itt, évek óta nincs bizonyított előfordulási adata. Ezért ha kígyót láttok, az általában a nem-mérges, a vizes élőhelyeket és békákat kedvelő vízisikló (Natrix natrix), az ugyancsak vízi, halakat kedvelő kockás sikló (Natrix tessellata), a száraz domboldalakat, és a hüllőket és kisemlősöket – egereket – kedvelő rézsikló (Coronella austriaca). Gyakran pedig csak az ugyancsak ártalmatlan, és a földigilisztákat és meztelen csigákat kedvelő lábatlan kékpettyes törékenygyík (Anguis colchica) kerül az utatokba.

Röviden a vízisiklót sárga-fekete fülsávjairól, a kockás siklót a gyakran szögletes foltjairól, a rézsiklót a szemalatti barna sávról, amely az orrhegytől a szájnyílásig terjed, a törékeny gyíkot pedig fényes, apró pikkelyes testéről lehet felismerni.

A környéken már rég nincs recens jelzés a keresztes vipera (Vipera berus) előfordulásáról. A fajt a világos alapon cikk-cakk alakú sötét sáv különbözteti meg a többi fajtól. A keresztes vipera ritkábban egyszínű változatban is megjelenhet, feketében vagy akár vörösben. Ez a faj főleg kisemlősöket és gyíkokat fogyaszt.

Ne gyilkoljátok le a őket, mert ártatlan élőlények, a vipera mérgét csak a táplálkozásban és ritkán védekezésre használja. Ha a városba tévednek, gyengéden vödörbe, dobozba lehet seperni őket és el kell vinni a legközelebbi természetes vízi élőhelyre (vízisikló, kockás sikló) vagy egy napsütött, bokros domboldalra (rézsikló, törékenygyík, keresztes vipera).

E fajok jelenléte csak azt bizonyítja, hogy a környezetetek egészséges, természetközeli. Ez büszkeséggel kellene eltöltsön akárkit!

A viperamarást meg lehet előzni. A kígyó nem játékszer, ne fogjuk meg! A sétáinkon használjunk magasszárú bakancsot és hosszúszárú nadrágot. Vigyázzunk, hova tesszük a kezünket és hova ülünk! A kutyákat tartsuk pórázon viperás helyeken. Viperamarás esetén maradjunk nyugodtak, ritkán halálos és nem minden marásban van méreg, és van olyan is amelyikben csak kevés. Forduljunk minél hamarabb orvoshoz és hívjuk a sürgősségi számot, az 112-t! Ne alkalmazzunk szorító kötést, ne vágjuk fel a sebet és ne igyunk alkoholt vagy energia italokat!

Ha lencsevégre kaptok fajokat, akkor a képeket megoszthatjátok velünk is pl. a Kígyót, békát Erdélyben… című Facebook csoportban, az elterjedési adatokat meg szívesen várjuk az OpenHerpMaps adatbázisunkba!

Szóljon hozzá