Ideje alkalmazkodni!

[text style=”background_green”]Számos fiatal lép fel aktívan a klímaváltozás elleni harcban. A fiatalok már biztos, hogy élőben megtapasztalhatják a klímaválság okozta hatásokat életükben, de a jelenlegi folyamatok arra utalnak, hogy erre a náluk idősebbeknek is lehetőségük lesz. Az eddigi legmelegebb szeptemberi vénasszonyok nyara egyik fiatal nagykövetünket is elgondolkodtatta.[/text]

Andrei Dinu írása:

2020-ban járunk. Az elmúlt évtized a valaha mért legmelegebb. A legmagasabb évi átlaghőmérsékletet 2016-ban regisztrálták, amikor a klímaváltozás az El Niño jelenséggel együtt 1,16 ° C-kal emelte a Föld évi átlaghőmérsékletét az iparosodás előtti szint fölé.

A Brit Meteorológiai Szolgálat (Met Office) modelljei szerint, az új hőmérsékleti rekordot 2025-ig elérjük. Ugyanakkor az idei év szeptembere 0,05 °C-kal melegebb volt, mint a tavalyi, így vált a valaha mért legmelegebb szeptemberré a világon. Mondhatnánk, hogy csak néhány századnyi emelkedés, de ha arra gondolunk, hogy a klímaváltozás következtében az utóbbi húsz évben dupla annyi természeti katasztrófa volt, mint az ezt megelőző két évtizedben, akkor egészen másként tudjuk érzékelni ezeket az értékeket.

Az éghajlatváltozásért felelős emberi tevékenységek a fosszilis tüzelőanyagok égetése, a túlzott erdőirtás és az intenzív mezőgazdaság. Ezek, az egyre intenzívebbé és gyakoribbá váló szélsőséges természeti jelenségekkel együtt a természetes rendszerek ellenálló képességének gyengüléséhez vezetnek. Pedig a természet finoman hangol szerkezetétől, mindannyian nagymértékben függünk.

A klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás és a hatások minimalizálása illetve csökkentése, létfontosságú és ugyanakkor lehetséges is. Az üvegházhatást okozó gázok jövőbeli kibocsátásának lehető legnagyobb mértékű csökkentése mellett, nagyon fontos a már a légkörben lévő mennyiség csökkentése is. Ebben a folyamatban a természetes rendszereknek alapvető szerepük van. Működésük helyreállítása létfontosságú. Ugyanakkor társadalmunk energiahatékonyságra való nevelése, a helyi termelők ösztönzése, a városi zöld területek bővítése, illetve a fiatalok bevonása a döntéshozatali ciklusba, életképes hosszú távú megoldást hozhat a globális felmelegedés elleni harcban.
Forrás:

Írta: Andrei Dinu

Szóljon hozzá