Emlékképek a gyűrűzőtáborból

A hajnali napsugarak simogató melegére ébredünk.

Nem máshol vagyunk, mint a chituc-turzási madárgyűrűző táborban.

Itt, korán indul a nap. A kávéfőzést még későbbre hagyjuk, hisz elindulunk ellenőrizni a hálókat.

Ifjú nagyköveteink már jártasak a madarak kiszedésében, és a zsák sötétjében a legharcosabb csivitelők is megnyugodnak.

A fiataloknak nagyon vonzó az élővilággal közvetlen kapcsolatban lenni. A madarak kézbe vétele és a természetvédelmet célzó kutatómunkába való bekapcsolódás meghatározó élmény számukra. Eközben észrevétlenül más hatások is érik őket, például szembesülnek saját életmódjuk következményeivel is.

Távol a civilizációtól, közvetlenül érzékeljük, hogy mindennapi energiaszükségletünk megtermeléséhez milyen sok mindenre van szükség. Az áramot egy szélerőmű és több napelem szolgáltatja. Nem áll rendelkezésre korlátlanul, ezért egyéni szükségleteinket csökkentenünk kell.

A főzés, a mosogatás és a jókedv is hozzátartozik a tábori élethez.

Ameddig az ebéd elkészül és a déli hőségben a madarak sem mozognak, a klímaváltozás okozta problémákról beszélgetünk. Megtárgyaljuk, hogy mit kell tennünk megoldásuk érdekében, hisz ezek a változások nem csak minket, hanem minden élőlényt érintenek. Ezt itt Chitucon is észrevehetjük. Szomorúan ismerjük be például, hogy a nádas évről-évre egyre szárazabb.

Napközben egyre hosszabb időkre kell összehúzni a hálókat a hőség miatt, és a korábbi évek adataival összehasonlítva megfigyelhetjük, hogy a madarak vonulási dinamikája milyen változásban van.

Közben jön egy hír, Romániában igen ritka fehérfarkú lilebibícet véltek látni a közelben.

Fel is kerekedik kis csapatunk, hátha megtaláljuk.

Nagy az öröm, amikor valaki végre megpillantja.

Este sem áll meg az élet, a gyűrűzés egészen sötétedésig tart, miközben az új madárfaj meglelésének ünneplése sem maradhat el. A tábori beszélgetések során mindenki szembesül azokkal a kérdésekkel, hogy személyesen hogyan hatunk a természetre. Talán ez a legfontosabb ebben a táborban. A természettel közvetlen kapcsolatba kerülve elkezdünk megoldásokat keresni életmódunk klímabarátabbá tételére

Szóljon hozzá