Második alkalommal láttak el Romániában kikelt kerecsensólymot műholdas jeladóval

2012 június 1-én, második alkalommal Romániában, a Milvus Csoport szakembereinek közreműködésével, műholdas jeladót helyeztek fel egy kerecsensólyomra (Falco cherrug) a Bánságban. A tevékenység célja az, hogy jobb betekintést nyerjünk a kerecsensólymok életébe, és új információkat gyűjtsünk arról, milyen területeket járnak be ezek a madarak. A kerecsenek mozgását követve a madárvédelmi szakemberek felderíthetik a madarakra leselkedő veszélyeztető tényezőket, illetve meghatározhatják a faj fennmaradásához szükséges védelmi intézkedéseket.

Fotó: Socrate Adrianopolit

A műholdas jeladó egy Theának keresztelt tojó kerecsensólyom fiókára került felhelyezésre. Mivel a sólymok nem tudnak fészket építeni, Thea szülei kora tavasszal egy nagyfeszültségű vezetéksor egyik oszlopára épített, elhagyott hollófészekbe rakták le a tojásaikat és kezdték el a költést. A romániai természetes élőhelyek megszűnése következtében, kiváltképp a nyílt térségek magányos, öreg fáinak kivágása miatt, a kerecsensólymok egyre inkább a magasfeszültségű oszlopokon kénytelenek költeni. Ez az egyetlen sikeres romániai költés ebben az évben, amiről tudomásunk van.

Miután Thea elhagyja a fészket, on-line, a projekt hivatalos oldalán működtetett térképes megjelenítésen http://sakerlife2.mme.hu/hu/content/jelados-madarak keresztül lehet figyelni majd a madár mozgását.

Az eseményről bővebben itt számolunk be: http://sakerlife2.mme.hu/hu/content/masodik-alkalommal-lattak-el-romaniaban-kikelt-kerecsensolymot-muholdas-jeladoval

Szóljon hozzá