Faültetés szalakótáknak

Az elmúlt években a „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” projektünk keretében több mint hatezer facsemetét ültettünk az ország nyugati részében. A projektet követő „AfterLife” tevékenységek részeként idén áprilisban, a Milvus Csoport tagjai és önkéntesei ismét szürke nyár csemetéket ültettek Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye területén.

Tevékenységeink során, a korábbi területekre ültetettünk új csemetéket, illetve pótoltuk az időközben elszáradt fákat. Az ültetések községi legelőkön történtek, az erre kijelölt 4 áras (20×20 méteres), facölöpökkel és drótkerítéssel védett leendő ligetekben. Összesen 500 fa került a földbe, 18 helyszínen.

A szürke nyár gyorsan növekszik, néhány év múlva már elbírják a rájuk helyezett szalakóta műodúkat. Emellett, ezek a ligetek sokkal több, madárnak és embernek egyaránt előnyös szerepet is elláthatnak. Árnyékot nyújthatnak a legelőn járó haszonállatoknak és más madárfajok is költhetnek bennük

A ligetek hosszú távú megmaradásához lényeges legalább öt éven keresztül bekerítve tartani őket. A szándékos rongálás elkerülése végett pedig nélkülözhetetlen a gazdák és a gyepek kezelőinek megfelelő tájékoztatása a fás ligetek hasznosságáról.

Köszönjük támogatóinknak akik fenntartják Egyesületünk természetvédelmi tevékenységeit.

Szóljon hozzá