Egy újabb békászó sas pusztult el Afrikában

Köves műholdas adója 2011. november 11. óta ugyanabból a pontból, az ugandai Mubende városból küld jelzéseket. Az utolsó műholdas jelzés 2011. november 17-én érkezett. Az a tény, hogy folyamatosan egy pontból kaptuk a jelzéseket, arra engedett következtetni, hogy a madár vagy már nem él, vagy fogságban van, vagy leesett róla az adó. Utólag több információt is kaptunk Kövesről Achilles Byaruhanga-tól (Uganda Wildlife Authority) Moldován István és Keith Betton, az „African Bird Club” egyesület igazgatója közvetítésével. Miután megtalálták a madár holttestét, bevitték a rendőrségre, ott tartották, amíg pontosabb információkat kaptak a madárról. Byaruhanga-tól megtudtuk, hogy az Uganda Wildlife Authority segítségével megszerezték a madár tetetemét, amiért váltságdíjat kellet fizetniük. A madár mérgezett kecskéből evett és Mubende környékén pusztult el. Ha megnézzük a LIFE projekt keretén belül eddig adózott békászó sasok helyzetének alakulását, a következőt kapjuk:
  • A projekt eddigi két évében 19 békászó sasra tettünk műholdas adót (2010-ben 6 madárra, 2011-ben 13 madárra)
  • A hat, 2010-ben adózott békászó sas közül kettő elpusztult (Adél a Sínai-félszigeten és Jakab Etiópiában), kettőről leesett a műholdas adó (Cingár és Arthur), ezek 2011-ben felkerültek más sasokra. Egyiknek eltűnt a műholdas jeladója és fémgyűrűje (Béni1), így csak Benjámin, az adult hím küld adatokat
  • A 2011-ben megadózott 13 madár közül kettőről biztosan tudjuk, hogy elpusztult (Lisa Zambia, illetve Köves Uganda területén). További két békászó sasnak a műholdas adói már nem küldenek adatokat, amióta Afrika területén vannak. A többi 9 madár életben van, és naponta küldenek adatokat a telelő területeikről: Zimbabwe, Botswana, Zambia stb.
Úgy gondoljuk, hogy a meglepetések még nem értek véget a műholdas jeladóval ellátott sasokat illetően. Ha a 19 általunk követett békászó sas helyzetét kiterjesztjük a faj össz-egyedszámára (ami legtöbb 40.000), azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a békászó sas veszélyeztetettsége nagyon nagy.  

Szóljon hozzá