Szalakótavédelemi tevékenységeink 2020-ban

A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081) pályázat utolsó évében is folytattuk a faj állományának megerősítését és hosszú távú védelmét célzó tevékenységeinket Románia nyugati, síksági részein.

Az idei év kiemeltebb tevékenységei közül megemlítenénk a megfelelő fészkelőhelyek kialakítását és ezek számának növelését, további mesterséges, betonit odúk kihelyezésével. Ezeket a madarak érkezése előtt szereltük fel és már idén elvárásainkat felülmúló arányban foglalták el őket a szalakóták.

A fészkelőhelyek biztosítása mellett nagy figyelmet szenteltünk a facsoportok karbantartására, ami a csemeték öntözésében, a körülöttük történő talajlazításban és kaszálásban, valamint a megmaradási arány folyamatos megfigyelésében nyilvánult meg.

Idén nyárra elértük, hogy mintegy 875 középfeszültségű oszlop kerüljön leszigetelésre, jelentősen csökkentve ezáltal a madarak áramütés általi pusztulás mértékét. Az új odútípusok jelentős része az ilyen, leszigetelt oszlopokra került ki.

Több mint 200 szalakótát sikerült klasszikus fém, valamint színes gyűrűvel megjelölnünk.

Az odúellenőrzések során két Vajdaságban (Szerbia) és két Magyarországon jelölt madarat is sikerült befognunk. Ugyanakkor, a magyarországi kollégák is jelezték három, korábbi években általunk gyűrűzött madár ottani megkerülését. Egyik odúnál, nagy meglepetésünkre, egy két évvel ezelőtt geolokátorral ellátott madarat fogtunk vissza.

A kis adathordozó kikódolása után, képet kapunk az utóbbi két évben megtett vonulási útról, valamint a telelőterületről.

A célcsoportok szemléletformálása érdekében információs anyagokat osztottunk ki a munkaterületeinken, népszerűsítve ezáltal a projektet, valamint a szalakóta védelmének fontosságát.

Szóljon hozzá