Egyre több a kerecsensólyom

A kerecsensólyom a sztyeppék ragadozó madárfaja, állománya világszinten csökkenőben van. Románia nyugati felében szerencsére egyre több kerecsen telepedik meg. A gyarapodás a Milvus Csoport erőfeszítéseinek is egyenes következménye, hiszen több éve dolgozunk fészkelőhelyek teremtésén és a fő zsákmányállatok védelmén (www.sakerlife3.mme.hu – a projekt ugyan lejárt, de egyes tevékenységei folytatódnak).

A növekedés konkrétan 31 foglalt fészket jelentett idén (30 mesterséges költőláda és egy természetes fészek). Ezekből 21-ben volt sikeres költés, ami a tavalyi 19-hez és a 2017-es 17 sikeres fészekhez képest figyelemreméltó növekedés. Az átlagos fiókaszám 3,3 volt fészekaljanként, ami enyhén kisebb, mint a tavalyi érték.

Jó hír, hogy a terjeszkedés folytatódott északi és déli irányba is. Bihar megyében idén már négy foglalt fészket találunk, Temesvár körül pedig három új helyen költött sikeresen egy-egy pár.

Folytattuk a fiókák színesgyűrűs jelölését, idén öt fészekben 14 fiókát gyűrűztünk. Örömmel tapasztaltuk, hogy az egyik, korábban fiókaként színes gyűrűvel jelölt madár is sikeresen költött.

A faj fennmaradását legjobban fő táplálékállatai – elsősorban az ürge – védelmével biztosíthatjuk. Sajnos egyre több gyepet szántanak be és vonnak mezőgazdasági művelés alá, így ez a fajta emberi beavatkozás erősen csökkenti a kulcsfontosságú zsákmányállatok túlélését. Emiatt is vizsgáljuk évente az ürge és a hörcsög (egy másik védett rágcsáló) arányát a kerecsen táplálékában. Ez mozgásérzékelő kamerákkal történik, amelyeket idén is kihelyeztünk a fészkekhez.
A kerecsensólymok monitoringjába idén 11 önkéntes kapcsolódott be. Köszönjük segítségüket!

Szóljon hozzá