Șoimul dunărean, în creștere

Specie specifică stepei, în declin pe plan global, șoimul dunărean din partea de vest a țării înregistrează o creștere a populației cuibăritoare. O veste bună venită în urma eforturilor pe care Grupul Milvus le depune pentru a crea locuri de cuibărit și pentru a le conserva speciile pradă (www.sakerlife3.mme.hu/ro – proiect terminat, dar a cărui anumite activități continuă și în prezent).
Mai concret, anul acesta au fost ocupate 31 de cuiburi (30 de cuiburi artificiale și un cuib natural), în 21 dintre ele a avut loc cuibărire de succes (o cifră în creștere dacă e să ne uităm la statistici – anul trecut 19, și în 2017 doar 17). Per ansamblu avem un număr mediu de 3,3 pui pe cuib, în scădere ușoară față de anul trecut.
O veste bună este că expansiunea speciei continuă spre nord, dar și spre sud: în județul Bihor am înregistrat patru cuiburi ocupate, iar în sud, în jurul Timișoarei trei perechi noi au cuibărit cu succes.
Marcarea puilor cu inele colorate a continuat și în acest an: am reușit inelarea a 14 pui din cinci cuiburi. Am descoperit cu bucurie că unul dintre puii inelați cu inel color în anii anteriori a cuibărit cu succes.

Una dintre cele mai importante aspecte în supraviețuirea acestei păsări este conservarea speciilor pradă a șoimului dunărean, mai ales a popândăului. Din păcate, suntem martorii transformării pajiștilor în terenuri agricole, astfel intervenția umană agravând șansele supraviețuirii unor specii pradă cheie. Motiv pentru care studiem ponderea popândăului și hârciogului (un alt rozător ocrotit de lege) în hrana șoimilor. Acest lucru este realizat, ca și în anii anteriori, prin montarea camerelor cu senzor de mișcare la cuiburi.
La monitoringul din acest an au participat 11 voluntari, cărora le mulțumim.

Lăsați un comentariu