Újabb ritkaságok a Chituc-turzási gyűrűzőtáborban

Az év ritkaság-szenzációjának számító, észak-amerikai eredetű koronás harasztjáró (Seiurus aurocapilla) mellett a késő őszi madárvonulás más, hazánkban ritkán előforduló fajokat is hozott a Chituc-turzási gyűrűzőtáborunkba. Köztük ismételt színrelépőkkel, de országos elsőkkel is.  

A kékfarkú (Tarsiger cyanurus) már régi visszajáró vendége a tábornak – de ennek ellenére továbbra is a ritkaságok közé soroljuk. Idén két példány került kézre, október 17-én és 28-án. Az eurázsiai kiterjedt tajgavidék fészkelője, a telet Dél-kelet Ázsiában tölti. Kóborló példányai rendszeresen előfordulnak egész Európában.

Kékfarkú; Fotó: Magyari Szeréna

A madarászok szíve nagyot dobban ha tavasszal vagy ősszel szárnyszalagos vagy erős szemsávos füzikét látnak a lombok közt, hiszen ezek a jegyek valamelyik távolról érkező faj jellegzetes bélyegei. A himalájai füzike (Phylloscopus humei) az egyik ilyen vendégfajunk, október 26-án a negyedik hazai példány örvendeztette meg gyűrűzőinket.

Himalájai füzike; Fotó: Magyari Szeréna

A vastagcsőrű füzike (Phylloscopus schwarzi) szintén a nyílt tajgaerdők lakója, de jóval kisebb elterjedési területe Mongólia északi határa felett húzódik, telelni szintén Dél-kelet Ázsiába húzódik. Európai megfigyelései ritkák, Romániában első ízben október 31-én került kézre egy példány.

Vastagcsőrű füzike; Fotó: Cornel Cotorogea

A fenyősármány (Emberiza leucocephalos) a vastagcsőrű füzikével egy napon bukkant elő. A többi sármányhoz hasonlóan inkább a bokrosabb, erdőszéli élőhelyeket kedveli. Ázsia mérsékeltövi területeit népesíti be és a kontinens déli vidékein telel. A chituci madár érdekessége, hogy felmenői között citromsármány is előfordult (a két faj elterjedési területe széles sávon átfed és hibridizáhatnak egymással), erre utalnak a sárga nyomok az evezőtollai belső szegélyein.

Fenyősármány; Fotó: Cornel Cotorogea

A keleti cigánycsuk (Saxicola maurus hemprichii) egy olyan fajcsoport tagja ahol a közelmúltban több rendszertani válozás is történt, illetve javasoltak újabb változtatásokat – alfaji és faji szinten. A november 1-én fogott, első éves hím madár szintén az ázsiai, Kaszpi-tengeri költőterületéről sodorhatták a szelek nyugatra.

Keleti cigánycsuk; Fotó: Zeitz Róbert 

Szóljon hozzá