12 146 de păsări inelate în 2016 pe Grindul Chituc!

Pitulice de ienupăr (Phylloscopus nitidus)
Pitulice de ienupăr (Phylloscopus nitidus)
Cel de-al treilea an consecutiv de inelare a păsărilor migratoare pe Grindul Chituc s-a dovedit a fi de un succes neașteptat: dacă în primele 70 de zile de tabără (24 iulie-1 octombrie) s-au inelat numai 6459 de exemplare, în ultimele patru săptămâni au fost capturate 5687 de păsări, două specii noi pentru avifauna României și câteva specii cu mai puțin de 15 observații în țară. Una dintre cele două specii noi pe lista avifaunistică a României este pitulicea de ienupăr (Phylloscopus nitidus). Pasăre mică, predominant verde, asemănătoare speciilor cuibăritoare de pitulici din România, care cuibărește în munții Caucaz și nordul Turciei. Iernând în India, probabilitatea ca această specie să ajungă la vest de Marea Neagră este redusă, existând doar 10 observații acceptate ale speciei în această regiune între 1867 și 2016 (sursa: tarsiger.com). Primul exemplar observat în România a fost capturat pe data de 5 octombrie și recapturat în săptămâna următoare într-o condiție bună.
 Presură de pădure (Emberiza rustica)
Presură de pădure (Emberiza rustica)
Cealaltă specie nouă pentru avifauna României este presura de pădure (Emberiza rustica). O specie larg răspândită în nordul Europei și Asiei care își petrece iarna în estul Asiei, considerată o specie rară în Europa centrală și de vest (cca. 20 de observații în Europa din afara ariei de cuibărire și migrație în ultimii 10 ani; sursa: tarsiger.com). Alte specii rare capturate în tabăra din 2016 pe Grindul Chituc, demne de menționat sunt tot din rândul pitulicilor: pitulicea întunecată (Phylloscopus fuscatus, a 2-a și a 3-a observație a speciei în România), pitulicea sprâncenată (Phylloscopus proregulus, a 11-a observație din România) și pitulicea cu sprânceană galbenă (Phylloscopus inornatus; cea de-a 11-lea, 12-lea și a 13-a observație a speciei în România). La polul opus, în ceea ce privește speciile cu cele mai multe exemplare capturate anul acesta, se află măcăleandrul (Erithacus rubecula, 1886 exemplare), muscarul mic (Ficedula parva, 1614 exemplare), pitulicea fluierătoare (Phylloscopus trochilus, 762 exemplare), pitulicea mică (Phylloscopus collybita, 758 exemplare) și lăcarul de stuf (Acrocephalus scirpaceus, 703 exemplare). Dintre speciile comune din România, în 2016 am adăugat la lista de specii a taberei sturzul viilor (Turdus iliacus, 3 exemplare), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax, 2 exemplare) și șoimul rândunelelor (Falco subbuteo, 2 exemplare).
Cele mai abundente specii ale taberei din 2016
Cele mai abundente specii ale taberei din 2016
2016 a fost un an bun și în ceea ce privește recapturările taberei. În prima zi de inelare am aflat de recapturarea unui lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus) inelat de noi în data de 9 septembrie 2014, care a fost controlat în 18 iunie 2016 la Shabla Tuzla, Bulgaria, la 111 de km de locul inelării. Tot în prima zi a fost capturat și un lăcar de stuf (Acrocephalus scirpaceus) care purta un inel din Cipru. Acesta fiind primul exemplar inelat în străinătate și recapturat pe Chituc. Pasărea a fost inelată la data de 24 aprilie 2016 în Polis, un oraș din partea nord-vestică a insulei și cel mai probabil a cuibărit undeva la nord de Grindul Chituc. Mai mult, doi lăcari de stuf inelați în tabăra noastră au fost recapturați în Israel, unul dintre ei în tabăra de inelare din Eilat, iar celălalt în tabăra din Ein Afek.
Recapturările străine ale taberei din 2016
Recapturările străine ale taberei din 2016
După succesul neașteptat de anul acesta, sperăm să ne putem continua munca și în anii viitori, studiind migrația de toamnă a speciilor care, în drum spre cartierele de iernare, traversează Grindul Chituc și, eventual, vom încerca să acoperim și perioada de migrație de primăvară a acestor specii cu speranța că efortul depus va aduce roade. Suntem profunzi recunoscători inelatorilor și voluntarilor pentru efortul depus și în acest an, lucrând cu maxim profesionalism de la prima oră până la întuneric în fiecare dintre cele 98 de zile de tabără. Sperăm că s-au simțit la fel de bine cum ne-am simțit noi, și să ne revedem în următorul an de inelare!

Lăsați un comentariu