Tabăra pentru promovarea rețelei Natura 2000

Între 16-21 iulie 2012, Grupul Milvus a organizat o tabără interesantă pentru elevii din zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt în cadrul proiectului intitulat „Pentru natură și comunități locale – bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”. Participanții au fost aleși din diferite localități pe baza unui test prealabil. În total 27 de elevi din trei județe (Mureș, Sibiu, Brașov) au avut oportunitatea de a participa la tabăra de la Cabana Trei Stejari,  lângă Jibert (Brașov). Participanții au fost cazați în iurte și corturi. Obiectivul organizării acestei tabere era atragerea atenției asupra importanței conservării naturii. Elevii erau din diferite părți ale zonei Natura 2000, astfel li s-a prezentat noțiunile și importanța ariilor Natura 2000. Organizatorii au reușit să prezintă și să explice cu succes noțiunea de amprentă ecologică și metodele de reducere a acesteia. Cu ajutorul invitaților, participanții au făcut cunoștință cu speciile de amfibieni, reptile și plante din zonă. Tot timpul taberei, a funcționat un punct de inelare a păsărilor, unde elevilor li s-a prezentat plasele ornitologice și importanța inelării păsărilor. În aceleași timp au făcut cunoștință cu metodele de cercetare a mamiferelor mici și au analizat ingluvii de bufnițe.

S-au organizat și două drumeții, unul la Viscri, unde au vizitat un atelier de ars cărămidă și celălalt la Jibert, unde au vizitat un apicultor. Nivelul de cunoștință a copiilor a fost măsurat de două ori, unul la începutul sesiunii de 6 zile și celălalt la sfârșitul acesteia. Diferența dintre cele 2 teste, adeverește necesitatea organizării a cât mai multor astfel de evenimente, unde tinerele generații au oportunitatea de a învăța mult mai eficient în natură decât în băncile școlii. Tabăra s-a încheiat cu multe informații noi pentru participanți, dar și cu multe noi prietenii.

Acest proiect este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (POS) și este implementat de WWF România, în parteneriat cu Fundația ADEPT, Fundația Mihai Eminescu Trust, ARPM Sibiu și Asociația EcoTur Sibiu.

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments