Cadourile tale, cadouri și pentru natură

Crăciunul bate la ușă. Nebunia cumpărăturilor este pe ultima sută de metri, dar dacă dorești să iei decizii mai sustenabile, există o cale de a ieși din acest cerc vicios. Iată câteva sfaturi cum să alegi cadouri într-un mod în care contribui și la lupta împotriva schimbărilor climatice:

1.       Uneori mai puțin înseamnă mai mult

Chiar dacă cutiile sclipitoare de sub pomul de Crăciun arată bine, oare merită cu adevărat să le oferi daruri inutile celor dragi? Chiar au nevoie de ele, se vor bucura de acestea?

Întreabă-i, fii atent la ce anume au nevoie. Cumpără numai un cadou, dar util pentru ei! Acest lucru va aduce mai multe bucurii, mai puține deșeuri și emisii inutile de gaze cu efect de seră. 

2.  Alege întotdeauna calitatea și nu cantitatea!

Prin cumpărarea unui cadou de bună calitate iei o decizie durabilă din mai multe motive.

 În primul rând, materiile produselor de calitate provin cel mai adesea de la producători certificați, spre deosebire de produsele ieftine, unde originea materialelor este adeseori imposibil de detectat.

În al doilea rând, produsele de bună calitate sunt mai durabile, folosesc mai puțină energie și le poți folosi mai mult timp. De cele mai multe ori companiile garantează, de asemenea, și repararea lor, astfel încât nu trebuie să le arunci imediat la gunoi în cazul unei defecțiuni minore.

Nu în ultimul rând, un produs de calitate poate îndeplini adesea mai multe funcții, astfel poți reduce numărul obiectelor din casa ta. 

3.  Cu cât îl utilizezi mai mult, cu atât mai bine

Cumpărând produse de lungă durabilitate poți contribui la reducerea amprentei de carbon. Formula este foarte simplă, dacă ai nevoie de ceva este mai bine să-l cumperi o singură dată și să-l folosești o lungă perioadă de timp, decât să-l cumperi de mai multe ori. La fel este și în cazul cadourilor, cu cât  putem folosi un articol mai mult, cu atât mai puțin dioxid de carbon emitem.

Am putea presupune că acțiunile de mai sus nu rezolvă problemele schimbărilor climatice, dar și acești pași mici contează mult. Un cadou durabil contribuie la schimbarea de atitudine –  a ta personală, dar și a celui căruia îi oferi surpriza. 

Și acel cadou durabil va fi un cadou și pentru natură!

Lăsați un comentariu