Karácsonyi ajándékaid a természetnek is legyenek ajándékok

Nyakunkon a Karácsony. A vásárlási őrület legmagasabb fokára hág, de ha szeretnél fenntarthatóbb döntéseket hozni, tudd azt, hogy igenis van út kilépni ebből a körforgásból. Nézzünk néhány tippet, hogy hogyan is válassz úgy ajándékot, hogy egyúttal a klímaváltozás elleni harchoz is hozzájárulhass:

1. A kevesebb néha több

Habár jól mutat a sok, csillogó-villogó becsomagolt doboz a karácsonyfa alatt, vajon, tényleg érdemes elhalmozni szeretteinket haszontalan ajándékokkal? Valóban szükségük van rá, örülnek majd neki?

Kérdezz utána, figyeld meg, hogy mire van szükségük. Vegyél egy, de számukra hasznos ajándékot! Ezzel több lesz az öröm és kevesebb a szemét és a feleslegesen kibocsátott üvegházhatású gáz.

2. Mindig a minőség vezéreljen

Ha jó minőségű ajándékot veszel, több szempontból döntesz fenntarthatóan.

Először is a minőségi termékek alapanyagai legtöbbször ellenőrzött forrásból származnak, szemben az olcsó, silány tárgyakéhoz képest, amelyeknél ezt legtöbbször lehetetlen felderíteni.

Másodsorban, a jó minőségű termékek strapabíróbbak, kevesebb energiát fogyasztanak és tovább tartanak. A cégek legtöbbször garanciát is vállalnak javításukért, ezért nem kell már az apróbb meghibásodáskor egyből a kukába dobni őket.

Végül, de nem utolsó sorban, egy minőségi termék sokszor több funkciót is jól el tud látni, ezért lecsökkentjük a különböző tárgyak számát otthonunkban.

3. Minél tovább használható, annál jobb

Tartós termékekkel nagyon sokat tehetünk a szénlábnyomunk csökkentése érdekében. A képlet nagyon egyszerű, ha valamire szükségünk van, azt jobb egyszer megvenni és sokáig használni, mint többször. Ez az ajándékoknál is így van, minél tovább használunk egy tárgyat, annál kevesebb széndioxid kibocsátásához járulunk hozzá.

Azt gondolhatjuk, ezeknek a betartásával nem tudjuk megoldani a környezeti és klíma problémáinkat, pedig ezek már önmagukban is segítenek. Hisz, ha fenntartható ajándékot adsz, azzal az ajándékozott szemléletét és a magadét is változtatod.

A fenntartható ajándék pedig az természetnek is ajándék.

Szóljon hozzá