Inelare

Inelarea de păsări este o activitate de cercetare importantă prin care putem aduna informații despre rutele de migrație, timpul migrației, pregătirea fiziologică pentru migrație, locurile de popas și de iernare, dipsresia și durata de viață a speciilor. Totodată inelarea de păsări are un rol important în educația ecologică pentru voluntarii care participă în această activitatea sau vizitatorii ocazionali.
În cursul inelării, păsările primesc un inel de aluminiu sau/și unul colorat de plastic, cu un cod unic. De obicei sunt măsurate, respectiv notate, și câteva mărimi relevante din punct de vedere științific. După aceasta pasărea este eliberată. Inelul face posibilă identificarea individuală a exemplarului în cazul unei recapturări/regăsiri, sau, în cazul inelelor colorate, a unei observații și citiri a inelului de la distanță. Cele două observații de multe ori provin din locuri diferite, iar această informație ajută la înțelegerea migrației, dispersiei și a altor mișcări ale păsărilor.
Grupul Milvus de la momentul înființării este cea mai activă organizație din România în ceea ce privește inelarea de păsări. Începând cu 1993, aproape anual, am organizat tabere de inelare. Aceasta este o activitate cheie pentru mai multe programe de protecția speciilor periclitate, iar noi coordonăm și inelarea cu inele colorate ale speciilor: acvilă țipătoare mică (Aquila pomarina), acvilă de munte (Aquila chrysaetos), vânturelul de seară (Falco vespertinus), vânturelul roșu (Falco tinnunculus), șoim dunărean (Falco cherrug) și dumbrăveancă (Coracias garrulus).

Ce aveți de făcut, dacă găsiți sau vedeți o pasăre inelată?

• Dacă vedeți o pasăre inelată vie, încercați să citiți codul de pe inel! Dacă aveți posibilitatea, încercați să fotografiați pasărea în așa fel încât codul de pe inel să fie vizibil pe fotografie. Acest lucru ajută la identificarea corectă a speciei, respectiv la identificarea țării de origine a inelului.
• Dacă găsiți o pasăre inelată moartă, notați textul (țara sau centrul de inelare de unde provine) și codul de pe inel (de obicei o combinație de numere și litere). Dacă aveți posibilitatea, încercați să fotografiați pasărea în așa fel încât codul de pe inel să fie vizibil pe fotografie. Acest lucru ajută la identificarea corectă a speciei, respectiv la identificarea țării de origine a inelului. Puteți să îndepărtați inelul de pe piciorul păsării și să-l trimiteți la adresa noastră.
• Trimiteți-ne locul și data exactă a observației/găsirii, numele observatorului/persoanei care a găsit pasărea, textul și codul de pe inel, dacă este vorba de inel colorat, culoarea inelului și a textului, locul inelului (picior stâng sau drept, tibia sau tars), respectiv fotografiile.

Adresa de contact: ringing@milvus.ro

Taberele noastre de inelare: