Noi rarități la tabăra de inelare de pe Grindul Chituc

Pe lângă sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla), care este raritatea anului, migrația de toamnă târzie a adus în tabăra de inelare de pe Grindul Chituc și alte specii, rar observate în țara noastră. Printre acestea s-au numărat și unele capturate în anii trecuț, dar și premiere naționale.

Măcăleandrul albastru (Tarsiger cyanurus) este un oaspete care revine în tabără – dar încă îl numărăm printre rarități. În acest an, au fost capturate două exemplare, pe 17 și 28 octombrie. Este o pasăre care cuibărește în taiga eurasiană, petrecându-și iarna în sud-estul Asiei. Exemplarele migratoare sunt întâlnite cu regularitate în toată Europa.

Măcăleandru albastru; Foto: Magyari Szeréna

Entuziasmul ornitologilor și al amatorilor de păsări crește exponențial atunci când văd în frunziș, primăvara sau toamna, pitulice cu dungi pe aripă sau sprâncene bine conturate, întrucât acestea sunt semnele distinctive ale unor specii sosite de departe. Pitulicea de Himalaya (Phylloscopus humei) este una dintre aceste specii vizitatoare, iar în 26 octombrie, am reușit să inelăm al patrulea exemplar observat vreodată în țara noastră.

Pitulice de Himalaya; Foto: Magyari Szeréna

Pitulicea măslinie (Phylloscopus schwarzi) este, de asemenea, un locuitor al pădurilor din taiga, dar aria sa de răspândire, mult mai mică, se întinde peste la granița nordică a Mongoliei și iernează, de asemenea, în sud-estul Asiei. Observațiile din Europa sunt rare, primul exemplar inelat în România a fost capturat în tabăra noastră în data de 31 octombrie.

Pitulice măslinie, Foto: Cornel Cotorogea

Presura cu creștet alb (Emberiza leucocephalos) a apărut în aceeași zi cu pitulicea măslinie. La fel ca și celelalte presuri, și acesta preferă habitatele deschise cu arbuști și margini de pădure. Locuiește în zonele temperate ale Asiei și iernează în părțile sudice ale continentului. O trăsătură interesantă a acestei păsări inelate la Chituc este că printre strămoșii ei se numără și presura galbenă (cele două specii au o largă suprapunere în aria de răspândire și se pot hibridiza), după cum indică marcajele galbene de pe marginile interioare ale penelor.

Presură cu creștet alb; Foto: Cornel Cotorogea

Mărăcinarul siberian (Saxicola maurus hemprichii) este membru al unei complex de specii, în taxonomia căruia au fost făcute și propuse mai multe modificări recente. Acest mascul tânăr a fost capturat în data de 1 noiembrie, ajuns la noi din zona sa de reproducere din Marea Caspică.

Mărăcinar siberian; Foto: Zeitz Róbert

Lăsați un comentariu