Migrație de toamnă mai slabă pe Grindul Chituc

Am încheiat a noua toamnă consecutivă de inelare cu mai puține păsări decât la ce ne-am fi așteptat, dar suntem foarte bucuroși că vremea ne-a permis să rămânem până în 6 noiembrie pe Grindul Chituc. În cele 103 zile de inelare am marcat cu inele ornitologice 114 specii migratoare, numărul total de păsări inelate fiind 12429. Deși am avut un influx neobișnuit de bun de pitulici cu târtiță galbenă (Phylloscopus proregulus) în toată Europa de Est, inelând 3 exemplare și observând încă un exemplar în apropierea taberei, captura speciilor abundente a fost mai slabă decât în anii anteriori.

Fig. 1.: Numărul de exemplare inelate din speciile cele mai abundente, comparat cu media anuală din perioada 2014-2021.

Dacă între 2014-2021 am prins în medie 1456 de muscari mici (Ficedula parva), cea mai abundentă specie a taberei, anul acesta am inelat doar 701 de exemplare (-52%). La fel și în cazul măcăleandrului (Erithacus rubecula), a cărei medii multianuale este de 1382 de exemplare, iar captura din acest an este cu 44% mai mică: 779 exemplare. Pe plan contrar, numărul de exemplare inelate de lăcar mic (Acrocephalus schoenobaenus) a depășit cu 47% media multianuală de 1138 exemplare, iar numărul de lăcari cafenii (Acrocephalus agricola) inelați a prezentat o creștere de 49%, comparativ cu media anuală de 613 exemplare (Fig. 1). Dinamica de migrație din 2022 a celor mai comune specii capturate, comparat cu media și abaterea standard a anilor anteriori, poate fi consultată pe Fig. 2.

Fig. 2.: Dinamica de migrație din 2022 (albastru), raportat la media ± abaterea standard din 2014-2021 (portocaliu).

Pe parcursul anului, am primit informații despre trei exemplare inelate de noi și recapturate în străinătate: o cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla) a fost fotografiată lângă Moscova în mai, un lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus) și un lăcar mic a fost recapturat în Israel, iar noi am recapturat un pescărel albastru (Alcedo atthis) și doi pițigoi albaștrii (Cyanistes caeruleus) inelați în Bulgaria. Pe lângă cele trei exemplare inelate de pitulice cu târtiță galbenă, menționăm ca păsări interesante un hibrid de codobatură galbenă (Motacilla flava) și codobatură cu cap galben (Motacilla citreola), un hibrid de muscar negru (Ficedula hypoleuca) și muscar gulerat (Ficedula albicollis) și un exemplar de silvie mică siberiană (Sylvia curruca blythi), subspecie rar observată în Europa (Fig 3).

Fig. 3.: Silvie mică siberiană (Sylvia curruca blythi), inelată în 23 octombrie.

În august, tabăra a găzduit opt studenți din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și România care s-au alăturat taberei în calitate de inelatori și voluntari în cadrul proiectului Climate Game On. Tinerii și-au împărtășit experiențele despre efectele schimbărilor climatice asupra migrației păsărilor și au discutat despre provocările crizei energetice cu invitata noastră, Ana Otilia Nuțu, membră Expert Forum. Ulterior, studenții au vizitat Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru un sejur de trei zile (Fig 4).

Fig. 4.: Discuție despre criza climatică, criza energetică și efectele acestora asupra biodiversității.

Activitatea taberei de inelare din 2022 a fost asigurată de 170 de voluntari. Tabăra a fost susținută financiar și logistic de către Jenica și Cornel Cotorogea, Lajos Pál, Cătălin Șuba, Denis Stamatescu, Erzsébet și László Böndi, Valentina și Mihai Baciu, și S.C. Softech S.R.L, cărora le suntem profund recunoscători. Mulțumim Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru excelenta colaborare. Ne bucurăm că au fost alături de noi în anii precedenți, și sperăm că vor fi partenerii noștri și pe viitor.

Lăsați un comentariu