Atlasul European al păsărilor cuibăritoare

Mâine, 3 decembrie va avea loc lansarea on-line a cărții EBBA2, adică Atlasului Păsărilor Cuibăritoare din Europa. Va fi precedată de o întâlnire profesională între 11-15 (ora locală), unde autorii și editorii ne vor relata despre pregătiri, desfășurarea proiectului și cele mai importante rezultate, aici.

Lansarea propriu-zisă va începe la ora 17 și va fi transmisă în direct.


Prima ediție a atlasului a apărut de mai bine de 20 de ani. Astfel, această carte va conține cele mai actuale informații despre distribuția, abundența și schimbările populaționale ale speciilor de păsări din Europa. În munca coordonată de către European Bird Census Council au participat organizații partenere din 48 de țări cu aproximativ 120 000 de observatori. Sunt prezentate 556 de specii, fiecare cu texte, hărți și ilustrații. Fiecare descriere a speciilor conține o hartă de distribuție cu rezoluția de 50×50 km, o hartă cu distribuție modelată cu rezoluția de 10×10 km (pentru 222 de specii) și o hartă care prezintă schimbările față de situația de acum 30 de ani.

Față de prima ediția s-a îmbunătățit substanțial contribuția din  partea României, datorită colaboratorilor și voluntarilor Grupului Milvus și SOR. Au fost folosite datele din perioada 2013-2017 a programelor de monitoring, observațiile ocazionale și listele complete de specii colectate special pentru atlas.

Cartea se poate comanda de pe pagina editurii Lynx.

Lăsați un comentariu