Cuiburi inovatoare pentru dumbrăvence – de la lemn la betonit!

Profitând de zilele calde cu soare de la începutul lunii februarie, am început înlocuirea scorburilor artificiale din scândură cu cele confecționate din betonit.

Acțiunea a avut loc în zona Chișineu-Criș (județul Arad), unde aveam deja montate pe stâlpii de beton un număr mare de scorburi de lemn, amplasate la începutul proiectului LIFE+ „Conservarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatic”. Zona este propice pentru dumbrăvence, anual, un număr mare de cuiburi artificiale sunt ocupate. Anul trecut am avut un succes record – toate scorburile au fost ocupate. Ca urmare, am decis să mărim numărul acestora, montând cuiburi pe fiecare dintre stâlpi. Cu ocazia acestei ieșiri pe teren, am reușit să montăm un număr de 25 de scorburi din betonit.

Activitatea va continua, urmând ca până la sosirea dumbrăvencelor, cuiburile vechi să fie schimbate și pe celelalte linii cu stâlpi de beton. Aceste scorburi au o durată de viață mult mai lungă decât cele din lemn, putând asigura un loc de cuibărit sigur chiar și 25 de ani la rând. Scorburile artificiale de lemn demontate au fost curățate, unele recondiționate, iar o parte dintre ele au fost montate în habitate propice dumbrăvencelor (copaci solitari, pâlcuri de arbori).

Scorbura din lemn demontată și-s găsit locul

Lăsați un comentariu