A fost doborât copacul cu cuibul acvilei țipătoare mici

Din 2011 se pot urmări prin satelit mișcările unei acvile țipătoare mici, masculul adult Jobbágy, cu ajutorul unui transmițător satelitar care a fost montat pe spatele păsării de către ornitologii din Grupul Milvus în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici din România”. Momentan pasărea se află lângă Congo, grăbindu-se să se întoarcă la cuibul ei din Valea Nirajului unde a cuibărit cu succes în anii precedenți, însă Jobbágy va găsi doar un copac tăiat în locul gorunului cu cuib.

În data de 22 martie 2011, membrii Asociației „Grupul Milvus” au efectuat observații în scopul evaluării stării cuiburilor de acvilă țipătoare mică. Cuibul din Valea este cunoscut și monitorizat încă din 1999, de data aceasta însă, ei au găsit doar arbori tăiați și cuibul distrus lângă câteva pene de acvilă rămase acolo de anul trecut. „Nici unul dintre acești arbori nu era marcat, deci în consecință au fost tăiați ilegal. Când am ajuns acolo partea de jos a trunchiului deja fusese transportată de la fața locului. În ziua următoare ne-am întors la fața locului, însă nu am găsit pe nimeni acolo” a declarat Daróczi J. Szilárd, membru al Grupului Milvus.

Populația acvilei țipătoare mici este în declin pe plan global, iar un procentaj de 22 din populație cuibărește pe teritoriul României. Proiectul (www. pomarina.ro)  implementat de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu  și Societatea Ornitologică Română are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime pentru conservarea acvilei țipătoare mici.

„Acvilele sunt amenințate în continuu pe timpul migrației de toamnă și primăvară, pe teritoriul de iernare, iar distrugerea doar a unui cuib poate să aibă consecințe grave asupra populației acestei specii. Administratorii ariilor de importanță avifaunistică Dealurile Târnavelor-Valea Nirajului au anunțat regia pădurilor, poliția, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare. Sperăm că făptașul va fi tras la răspundere, astfel protejarea habitatelor acvilelor țipătoare mici va primi mai multă atenție de acum încolo”, a adăugat Daróczi J. Szilárd.

Comunicat de presă
29 martie 2012

Lăsați un comentariu

This Post Has 4 Comments

 1. Tarczy istván

  Kedves Szilárd !

  A műfészek telepatikus gondolat lehetett, mert gondoltam rá, mint a madárnak
  nyújtható minimális segítség gesztusaként, csak nem akartam az okos tojás
  szerepében tetszelegni.
  Az Ön által leírtakkal messzemenően egyet értve és Madarunk
  . megbocsájtásában reménykedve szeretettel várjuk hazajöttét.
  .
  . Áldozatos munkájukat elismerve és becsülve,
  . maradok tisztelőjük
  . Tarczy István

  1. Szilárd

   Kedves István,

   Jobbágy hazaérkezett és el is foglalta territóriumát még május elején. Párját is több alkalommal láttuk a régi fészke/műfészek közelében. Egy idő után azonban Jobbággyal valami történt, mert leállt az adó. Pontosabban minden előjel nélkül megszűnt sugározni. Kissé gyanús az eset, mert lövésre gyanakszunk, azonban ezt bebizonyítani szinte lehetetlen. A területen folyamatosan látni más madarakat, azonban az idei költés sajnos elmaradt. Természetesen, a műfészek nem került ki hiába, még nagyon hosszú ideig szolgál potenciális fészkelőhelyként sasok, egerészölyvek vagy épp uráli baglyok számára.

   Üdv., Szilárd

 2. Tarczy istván

  . Az ilyen és hasonló élőhelyekre nem lenne tanácsos figyelmeztető, fenyegető táblát tenni, hogy büntetés, amenda ennyi meg ennyi ? – Tudom, ellopják a táblát is. DE, – Legalább tudja a bunkó, hogy mekkora eszmei értéket tett tönkre.

  1. Szilárd

   Kedves István,

   Köszönöm észrevételét. Az általunk ismert fészkek mindenikének pontos helyét átadtuk a területen épp illetékes erdészeti társulatnak/hivatalnak. Ők tudják ezeknek a fészkeknek a lokációját. Emiatt ők, ha vágást vagy más beavatkozást terveznek, remélhetően értesítenek azelőtt és megbeszéljük, hogy mit lehet tenni. Ez egy illegális falopás volt. Az ilyen esetek ellen nehéz lépni, hiszen nem tudjuk hogy ki és mikor megy ki vágni, na meg az aki lopni akar az nem tartja szem előtt és nem érdekli, hogy ott sas van, ő csak a fát látja. A fészket láthatta az aki kivágta a fát, hiszen a sasfészek elégé nagyméretű építmény. De nyilvánvalóan nem érdekelte. A fatolvaj nem válogat, nem tart szem előtt természetvédelmi értékeket. Erre a mocsok munka amit maga után hagyott is bizonyíték. Kérdésére válaszolva, már több fészek köré kikerültek a figyelmeztető táblák, hogy védelmi terület. Ez azonban igazából inkább jelzés a helyi terepi erdésznek, hogy mikor pecsétel vagy vágást tervez szóljon, hogy a védelmi (fészek körüli védőzóna) határába ért és értesítsen. Ez egy állami hatósággal együttműködve hasznos dolog lehet, azonban fatolvajt nem fékez meg. Azzal, hogy kiírjuk, hogy védett vagy veszélyeztetett madár költ a közelben, azzal lehet, hogy csak felhívnánk az arra járók figyelmét és kíváncsiságát. Emiatt tekintettünk el ettől az ötlettől. Amúgy az erdészeti és vadgazdálkodási felügyelőség (ITRSV) azonosította a tettest és tettét bűncselekménynek minősítette. Az illetőre egy igen jelentős bírságot róttak ki, reményeink szerint híre megy a közösségben és visszatartó erejében is bízunk. Köszönjük a Natura 2000-es terület adminisztrációjának és az illetékes állami szervnek a közbenjárását. Továbbá, reményeink szerint a madár a műfészket elfoglalja majd és a költés menete normálisan fog zajlani.
   A legjobbakat kívánom!

   Üdvözlettel, Szilárd