Kivágták a békászó sas fészkes fát

Jobbágy egy öreg hím békászó sas,  akit 2011 óta műholdon keresztül lehet követni a jeladó segítségével, amelyet „A békászó sas védelme Romániában” LIFE projekt keretén belül a Milvus Csoport madarászai helyeztek rá. A madár jelenleg Kongó határán van, igyekszik vissza nyárádmenti fészkéhez, ahol sikeresen költött az elmúlt években. Azonban Jobbágy már csak egy kivágott fát fog találni az öreg fészkes tölgyfa helyett.

2012. március 22-én a Milvus Csoport tagjai terepszemlét tartottak a békászó sas fészkek állapotát illetően. A jobbágyfalvi (Maros megye) sasfészket már 1999 óta ismerik és figyelik, ezúttal azonban csak kivágott fákat és a földön a szétesett fészket találták néhány tavalyi sastoll mellett. „Egyik kivágott fán sem találtunk erdészeti pecsétet, tehát ez arra utal, hogy engedély nélkül voltak kivágva. Mikor az erdőbe értünk, a fa nagy része már el volt szállítva. Másnap visszamentünk a helyszínre, azonban nem találtunk ott senkit” nyilatkozta Daróczi J. Szilárd a Milvus Csoporttól.

A békászó sas állománya világviszonylatban csökkenőben van, ennek 22%-a Románia területén költ. A „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Szebeni Regionális Környezetvédelmi Hivatal és a Román Madártani Egyesület által életbe léptetett projekt (www. pomarina.ro) célja ennek az állománynak a fenntartása azáltal, hogy megfelelő körülményeket biztosítanak a faj számára.

„Őszi és tavaszi vonulásuk során, telelő területeiken számtalan veszély fenyegeti őket, költőterületeiken pedig egyetlen fészek megsemmisítése is súlyos következményekkel járhat a faj állományára nézve. A Nyárád- és Kis-Küküllő menti védett terület adminisztrációja jelezte az esetet az erdészeti hivatalnak, a rendőrségnek illetve az erdészeti és vadászati felügyelőségnek. Reméljük, felelősségre vonják a tettest, ezáltal talán nagyobb figyelmet kap majd a békászó sasok élőhelyének védelme” – tette hozzá Daróczi J. Szilárd.

Sajtónyilatkozat
2012. március 29

Szóljon hozzá