A (de)căzut o SPA

  • Post category:Știri
  • Post comments:1 Comment

Situl Teremia Mare – Tomnatic (județul Timiș) este o Arie de Protecție Specială Avifaunistică (SPA), aflată sub umbrela rețelei europene Natura 2000, în principal, pentru protejarea populației cuibăritoare de vânturel de seară (Falco vespertinus). Specia se află în categoria în pragul amenințării (NT – Near Threatened) pe Lista Roșie a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), iar propunerea de desemnare a fost făcută în 2009 de către Grupul Milvus împreună cu Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bihor. Datele despre exemplarele din Câmpia de Vest au fost adunate în timpul proiectului LIFE maghiaro-român, ce avea ca obiectiv creșterea populației de vânturei în Bazinul Carpatic.

Colonia de cuibărit de lângă stadion, Teremia Mare (Timiș)

În perioada desemnării, au existat în sit două colonii de vânturel de seară: cea de la Tomnatic, care, în mai 2014, a fost compromisă, și cea de la Teremia Mare, care a fost și ea recent grav afectată. Vedeți aici sesizarea noastră. În urma verificărilor efectuate de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, s-a constatat că Primăria Comunei Teremia Mare a dispus doborârea arborilor (în număr de 50), încălcând în mod flagrant prevederile legale. S-a elaborat plângere penală pentru infracțiunea de deteriorare a habitatului. Ne întrebăm însă cum ar putea fi reparat prejudiciul sau restabilită situația inițială. Cert este că, în primăvara lui 2019, când se vor întoarce la locurile de cuibărit, o mare parte din cele 25-40 de perechi de vânturei vor descoperi că au rămas fără adăpost, nemaivorbind de cele peste 200 de perechi de ciori de semănătură (Corvus frugilegus), specia-gazdă a vântureilor.

Arborii din colonie înainte / după tăiere, Teremia Mare (Timiș)

Procentual, 50% din populația cuibăritoare de vânturel de seară, aflată în ariile speciale de conservare avifaunistică (SPA) din Europa, se află în ariile SPA din România. Cu siguranță, aceste date statistice ne pot umple de mândrie, dar aduc o doză aferentă de responsabilitate. E posibil ca România să trebuiască să dea niște lămuriri Uniunii Europene în această problemă. Așteptăm cu interes ce va scrie domnul primar Gui Cornel Vasile în Raport anual privind starea economică, socială și de mediu a comunei Teremia Mare la sfârșit de an. Va relata cum a desconsiderat răspunsul Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Timiș și a permis degradarea unui sit Natura 2000 care se află pe raza comunei pe care o conduce?

Colonia de la Teremia Mare a reprezentat atât o oază de biodiversitate, cât și un exemplu pozitiv al relației om-natură. A fost identificată acum 11 ani și, de atunci, e monitorizată de Grupul Milvus. Am elaborat Planul de management al sitului, aprobat prin Ordinul nr. 1639 din 12 august 2016 al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, publicat în M.O. nr. 809 din 13 octombrie 2016. Cuvinte pe care le auzim atât de des în domeniul conservării valorilor naturale – pierderea habitatului, și-au găsit încă un exemplu trist în țara noastră.

Lăsați un comentariu

This Post Has One Comment

  1. Daniel/TM

    Intr-un fel, nu ma mir! Alesilor nostri nu le pasa nici de noi, darmite de habitat, fauna, mediu… daca autoritatile de mediu nu erau atat de politizate, mai speram; dar aşa…