Lejtmenetben egy SPA

A Temes megyei Máriafölde – Nagyősz (Teremia Mare – Tomnatic) Különleges madárvédelmi terület (SPA) az Európai Unió védett terület hálózatának, a Natura 2000-nek a része, és elsősorban az itt jelentős számban költő kék vércse (Falco vespertinus) védelmének céljából hozták létre. A kék vércsét az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) Vörös Listája a „mérsékelten veszélyeztetett” (NT – Near Threatened) kategóriába sorolja. 2009-ben a Milvus Csoport, illetve a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség (Agenția pentru Protecția Mediului Bihor) egy előterjesztést  dolgozott ki és adott le annak érdekében, hogy az említett területet is SPA-nak nyilvánítsák. A kék vércse nyugat-romániai elterjedésének felderítésére egy közös magyar-román LIFE projekt keretében került sor, amely a faj kárpát-medencei költőállományának növekedését kívánta elősegíteni.
A máriaföldi (Temes megye) stadion mellett található költőtelep
Az előterjesztés időszakában két fontos kék vércse költőtelep létezett. A egyik Nagyősz (Tomnatic) mellett volt, amit 2014-ben tönkretettek, a másik pedig Máriafölde (Teremia Mare) szomszédságában, amely épp a közelmúltban szenvedett nagymértékű károsodást. Itt megtekintheti (román nyelven) a felelős hatóságoknak megküldött értesítésünket. Az ügyben eljáró Temes megyei Környezetvédelmi Őrség (Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș) a helyzet kielemzése során azt állapította meg, hogy a mintegy 50 fa kivágását Máriafölde község Polgármesteri hivatala rendelte el, mégpedig törvénytelenül, így élőhelykárosítás miatt büntetőjogi panaszt nyújtottak be. Nyilván felmerül bennünk a kérdés, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy az okozott kárt helyrehozzák és visszaállítsák az eredeti állapotot. Azt sajnos biztosra vesszük, hogy 2019 tavaszán, amikor az itt élő 25-40 párnyi kék vércse visszatér, azzal szembesülnek majd, hogy a fészkelőhelyek egy része nyomtalanul eltűnt. Ugyanez vonatkozik az itt költő 200 pár vetési varjúra (Corvus frugilegus) is, amelyek a kék vércsék költéséhez szükséges fészkek elsődleges építői.
A máriaföldi (Temes megye) költőtelep tönkretett része a fák kivágása előtt, illetve után
Az Európai Unió összes Különleges madárvédelmi területén élő kék vércséknek hozzávetőlegesen a fele romániai SPA-kban költ. Ez az arány egyrészt büszkeséggel tölthet el minket, ugyanakkor felelősséggel is jár. Nem kizárt, hogy Romániát megróják mindazért, ami itt megy végbe. Kíváncsian várjuk, hogy mi fog állni erre vonatkozólag abban az éves jelentésben, ahol Gui Cornel Vasile, Máriafölde polgármestere, a község gazdasági, szociális és környezetvédelmi aspektusait szokta nyilvánosság elé tárni minden év végén. Vajon ki fog térni arra, miért hagyta figyelmen kívül a Környezetvédelmi Ügynökségnek erre az ügyre vonatkozó, konkrét előírásait , és miért engedte meg, hogy az általa igazgatott község területén fekvő Natura 2000-es területet ilyen károsodás érje? A Máriafölde közvetlen szomszédságában lévő költőtelep egy oázis volt, valamint ember és természet együttélésének egy pozitív példája. A Milvus Csoport 11 évvel ezelőtt fedezte fel ezt a költőtelepet, és azóta követjük az itt fészkelő kék vércsék állományának alakulását. Mi több, kidolgoztuk az SPA Fenntartási tervét, amit a Környezetvédelmi Vízügyi és Erdészeti Minisztérium az 1639. sz. Rendeletében (Ordinul nr. 1639/12.08.2016, M.O. nr. 809/13.10.2016) törvényi rangra emelt. Ez az eset egy újabb szomorú példa az élőhely-károsításra, és sajnálatos módon egyre gyakrabban találkozunk Romániában ezzel a jelenséggel akkor, amikor természetvédelemről beszélünk.

Szóljon hozzá