14000 de păsări inelate în 2021, în tabăra de inelare de pe Grindul Chituc

În prima săptămână din noiembrie am încheiat cel de-al optulea sezon consecutiv de inelare de pe Grindul Chituc. În cele 104 de zile de inelare am marcat cu inele ornitologice 14727 păsări a 114 specii, printre care două specii noi pentru avifauna României: brumărița siberiană (Prunella montanella) și pitulicea de munte (Phylloscopus bonelli). Celelalte specii rare inelate, în 2021, în tabără sunt: silvia estică de grădini (Sylvia crassirostris), observată pentru a doua oară în România (primul exemplar fiind fotografiat pe un vapor, în larg), presura mică (Emberiza pusilla), pitulicea de ienupăr (Phylloscopus nitidus), pitulicea cu târtița galbenă (Phylloscopus proregulus) și măcăleandrul albastru (Tarsiger cyanurus).

Pe partea cealaltă a eșichierului, speciile din care am inelat cele mai multe exemplare în sezonul din 2021 sunt: măcăleandrul (Erithacus rubecula, 2047 exemplare), muscarul mic (Ficedula parva, 1447), lăcarul mic (Acrocephalus schoenobaenus, 1184), lăcarul cafeniu (Acrocephalus agricola, 825), pitulicea fluierătoare (Phylloscopus trochilus, 802) și sfrânciocul roșiatic (Lanius collurio, 696).

Activitatea taberei de inelare din 2021 a fost asigurată de 145 de voluntari, le suntem profund recunoscători. Tabăra a fost susținută financiar și logistic de către Jenica și Cornel Cotorogea, Lajos Pál, Cătălin Șuba, Denis Stamatescu, dar și din fondurile proprii ale asociației noastre. Mulțumim sponsorilor noștri, și de asemenea, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru excelenta colaborare. Ne bucurăm că au fost alături de noi în anii precedenți, sperăm că vor fi partenerii noștri și pe viitor.

Lăsați un comentariu