14 000 madarat gyűrűztünk 2021-ben a Chituc turzási gyűrűzőtáborában

November első hetén zártuk a nyolcadik egymást követő gyűrűzési évadot a Chituc turzáson. A 104 nap gyűrűzési tevékenység során 114 faj 14727 egyedét jelöltünk meg, köztük két olyan fajt is, amit először jeleztünk Romániában: egy szibériai szürkebegyet (Prunella montanella) és egy Bonelli-füzikét (Phylloscopus bonelli). 2021-ben a táborban gyűrűzött egyéb ritka fajok közé soroljuk a balkáni poszátát (Sylvia crassirostris), a táborban fogott egyed csak a második megfigyelése a fajnak Romániában (az első példányt hajón, a nyílt tengeren fényképezték), a törpesármányt (Emberiza pusilla), a kaukázusi füzikét (Phylloscopus nitidus), a királyfüzikét (Phylloscopus proregulus) és a kékfarkút (Tarsiger cyanurus).

A skála másik oldalán azok a fajok szerepelnek, amelyekből a 2021-es szezonban a legtöbb példányt gyűrűztük: a vörösbegy (Erithacus rubecula, 2047 egyed), a kis légykapó (Ficedula parva, 1447), a foltos nádiposzáta (Acrocephalus schoenobaenus, 1184), a rozsdás nádiposzáta (Acrocephalus agricola, 825), a fitiszfüzike (Phylloscopus trochilus, 802) és a tövisszúró gébics (Lanius collurio, 696).

A gyűrűzőtábor tevékenységét 2021-ben 145 önkéntes biztosította, akik segítségéért mindig nagyon hálásak vagyunk. A tábort anyagilag és logisztikailag Cotorogea Jenica és Cornel, Pál Lajos, Șuba Cătălin, Stamatescu Denis támogatta, kiegészítve az egyesületünk saját forrásaiból állt költségeket. Köszönjük támogatóinknak, valamint a Duna-delta Bioszféra Rezervátum Igazgatóságának kiváló együttműködését. Örülünk, hogy a korábbi években is együtt dolgozhattunk, és reméljük, hogy a jövőben is partnereink lesznek.

Szóljon hozzá