Un sprijin pentru natură, un sprijin pentru om!

Noi, oamenii, trăim și ne hrănim de pe urma pământului, prin urmare, suntem dependenți de pământ. Natura este, de asemenea, dependentă de același pământ. 

Credem că o mare parte din peisajul nostru poate  găzdui procese naturale la scară largă și, în același timp, să asigure nevoile oamenilor.

Așa apare noțiunea de ”rewilding”. Ideea de conservare a proceselor naturale ne poate duce cu gândul la pierderea terenurilor arabile și automat la pierderea veniturilor pentru o categorie de locuitori. Ce ar fi dacă v-am spune că prin acest proces am putea crește calitatea solului și apei și astfel și calitatea vieții, fără ca oricine să sufere pierderi financiare? 

Pe lângă acest rezultat, principalele beneficii ale ”rewilding”-ului sunt:

  • Crearea de ecosisteme sănătoase; 
  • Atenuarea fenomenelor meteorologice extreme;
  • Dezvoltarea ecoturismului;
  • Aer mai curat;
  • Sprijinirea fermierilor locali etc.

În ultimii 2 ani, în cadrul proiectului Erasmus+, „Process oriented nature conservation”, noi, alături de 5 organizații partenere din Olanda, Belgia și Suedia ne-am concentrat pe găsirea unor soluții, în contracararea pierderii biodiversității, care până la urmă au un impact major asupra vieții noastre. Aceste soluții au fost colectate într-un ghid, care sperăm că ne va ajuta să creăm ecosisteme sănătoase, care vor aduce beneficii pe termen lung tuturor părților interesate.  

Lăsați un comentariu