Ultimul drum al unui războinic al aerului – de ce electrocutarea e un capăt de linie?

O pasăre răpitoare care a parcurs o călătorie fabuloasă și-a găsit sfârșitul în țara noastră.

Petrece nouă luni din viață în zone de conflict precum: Siria, respectiv Sudan și Sudanul de Sud, unde avea cartierele de iernare. Traversează de două ori Deșertul Sahara și, pe 7 septembrie 2019, la ora 23, transmițătorul emite ultimele date din România. Și tocmai dintr-o arie protejată – Pădurea Macedonia, din județul Timiș. Tânărul șerpar încă nu împlinise trei ani de viață. La câteva ore după ce trecuse granița țării noastre zburând dinspre Serbia, fusese electrocutat pe un stâlp electric de medie tensiune.
Anual zeci, probabil, sute de mii de păsări mor în România din cauza electrocutării pe stâlpii liniilor de medie tensiune. Și există peste un milion de stâlpi în țară!

Nu trebuie să privim foarte departe pentru a arăta exemple pozitive în ceea ce privește atitudinea de a proteja păsările de astfel de accidente. În Ungaria, printr-un acord semnat în 2008, toate companiile furnizoare de energie electrică și-au luat angajamentul de a modifica liniile existente de medie tensiune pentru protejarea păsărilor până în 31 ianuarie 2020.

Grupul Milvus lucrează la rezolvarea problemelor cu care se confruntă păsările în ceea ce privește liniile electrice încă din 1995. Atunci s-a instalat primul suport pentru cuib de barză cu ajutorul nostru. Între timp, am realizat studii și am reușit să izolăm câteva mii de stâlpii de medie tensiune care prezentau pericol pentru păsări prin proiecte finanțate de UE, de pildă, pentru conservarea dumbrăvencei. Cu toate acestea, ele reprezintă doar o picătură într-un ocean.

***
Prin moartea lui, șerparul Örs ne-a arătat că avem mult de lucrat la ospitalitatea față de vizitatorii noștri înaripați și ne condamnă să-i privim corpul căzut lângă stâlpul electric pe care scrie: “Pericol de moarte!”

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Zoltán Szabó D.

    De exemplu, să ajutați organizațiile care fac demersuri pentru a protecția păsărilor 🙂

  2. Dema

    Ce putem face, noi, care dorim sa nu se mai întâmple aceste lucruri?