Egy szárnyas lovag utolsó útja – miért jelent végső állomást az áramütés?

Áramütés révén pusztult el egy ragadozómadár országunkban, miután hosszú utat járt be három kontinensen.

A kígyászölyvet (Circaetus gallicus) 2017-ben látták el műholdas jeladóval Magyarországon. Első karácsonyát Ciszjordániában, Jeruzsálem közelében töltötte, majd 2018 első napjaiban Mekkától nem messze, Szaúd-Arábiában kóborolt.

Életének kilenc hónapja konfliktus övezetekben telt: Szíriában, Szudánban és Dél-Szudánban ahol telelőterülete is volt. Átrepülte két alkalommal a Szaharát. Idén szeptember 7-én, este 11 órakor utoljára küldött jeleket a hátára szerelt adó. Romániából. Épp egy Natura 2000-es természetvédelmi területről, a Temes-megyei Makedón-erdőből. A fiatal kígyászölyv még nem töltötte be a harmadik évét. Csak néhány órája repült be Románia légterébe amikor egy középfeszültségű oszlopról holtan esett le.

Kígyászölyv reptében. Foto: Árvay Márton

Évente több tíz- de még inkább több százezer madár hal meg Romániában a középfeszültségű hálózatok oszlopain áramütés következtében. És több millió oszlop van az országban!

Nem kell túl messzire mennünk ha pozitív példákat akarunk látni, amelyekkel a hasonló eseteket próbálják megelőzni. Magyarországon egy 2008-ban aláírt megállapodás értelmében mindegyik áramszolgáltató cég vállalta hogy 2020 január 31-ig madárbaráttá alakítja a középfeszültségű vezetékeit.

A Milvus Csoport már 1995 óta dolgozik a madarak áramütését okozó problémák megoldásán. Abban az évben működtünk közre az első gólyafészek magasító állvány felszerelésében. Időközben több tanulmány megvalósításán dolgoztunk és konkrét beavatkozásokat is végeztünk az áramszállító hálózatokon. Nemrég az Európai Unió által támogatott pályázat segítségével több ezer oszlopot szigeteltünk le és tettünk biztonságossá a szalakóták védelme érdekében. Mindezek ellenére, ezek a beavatkozások csak cseppet jelentenek a tengerben.

A madár megtalálásának helyszíne Temes megyében. Foto: Nagy Attila

***
Az Örs nevű kígyászölyv halála arra mutat, hogy sokat kell még dolgoznunk a minket látogató szárnyas vendégek kedves fogadtatásán. Addig is szembe kell néznünk a halott madár tetemével a villanyoszlop alatt, melyeken „Figyelem, halálveszély!” felirat díszeleg…

Szóljon hozzá