Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) a organizat şi în acest an Recensământul de Iarnă al Păsărilor de Apă în România, program coordonat la nivel internațional de Wetlands International. Asemenea anilor precedenți, observațiile au fost efectuate în perioada 10-25 ianuarie.
O mare parte din datelor colectate au fost centralizate de către asociația noastră în baza de date Openbirdmaps.
Un număr de 47 observatori și voluntari ai Grupului Milvus au colectat date din 138 zone umede, distribuite pe raza a 23 județe din țară. În ieșirile de teren din județul Satu Mare s-au implicat și membri din Societatea Carpatină Ardeleanăiar în județul Covasna, membri ai grupului Gyurgyalagok (Prigoriile).
Cele mai multe locuri vizitate anul acesta au fost în județul Mureș (25), fiind urmate de județele Bihor (22) și Satu Mare (17), însă în aceste județe întâlnim mai ales zone umede cu suprafețe mici, cum sunt lacuri, pescării și porțiuni mai mici de cursuri de râu.
În total a fost înregistrat un număr de 148466 de păsări, aparținând la 128 specii. Din acesta, 126136 exemplare au fost păsări de apă, care reprezintă 84,95 % din totalul păsărilor observate. Acest număr se referă însă doar la păsările de apă propriu-zise, fără să includă unele specii (codalb, erete de stuf, mierlă de apă, codobatură de munte etc.), care sunt atașate de ape sau zone umede pe toată perioada anului.
Cele mai multe păsări acvatice au fost observate pe fluviului Dunărea, între Drobeta-Turnu Severin și Calafat (20957 ex.), respectiv între Baziaș și Orșova (20897 ex.).
Persoanele care au făcut observații, au notat, pe lângă păsări și alte date relevante pentru recensământ, precum data observației, echipamentele optice folosite, nivelul de deranj al păsărilor, procentul suprafeței înghețate al bazinului acvatic etc.
Cele mai numeroase cinci speciile de apă observate au fost: rața mare (Anas platyrhynchos) 61735 ex., lișița (Fulica atra) 8898 ex., gâscă de vară (Anser anser) 5672 ex., pescăruș râzător (Chroicocephalus ridibundus) 4950 ex., și rața cu cap castaniu (Aythya ferina) 4489 ex.
În număr semnificativ, cu efective de peste trei mii de exemplare au mai fost înregistrate și specii, precum gârlița mare, rața mică, rața moțată și cea sunătoare, respectiv cormoranul mare.
Pe lângă păsările de apă, celelalte cinci specii care au fost văzute în număr cel mai mare sunt următoarele: cioara de semănătură (Corvus frugilegus) 7188, stăncuța (Corvus monedula) 3120, porumbelul domestic (Columba livia forma domestica) 2395, vrabia de câmp (Passer montanus) 1017 și coțofana (Pica pica) 883 indivizi.
Pe durata deplasărilor, unii observatori au reușit să întâlnească specii cu apariție sporadică la noi în țară, sau specii pe care le considerăm interesante pentru perioada de iarnă. Acestea au fost lebăda mică (Cygnus columbianus bewickii) 54 ex., gâsca de semănătură (Anser fabalis) 5 ex., rața catifelată (Melanitta fusca) 5 ex., pescărușul argintiu (Larus argentatus) 1 ex., pescărușul negru (Larus marinus) 1 ex., fluierarul de munte (Actitis hypoleucos) 1 ex., iar dintre păsări cântătoare menționăm inărița (Acanthis flammea) 2 ex. și pitulicea mică (Phylloscopus collybita) 2 ex.
Dorim să le mulțumim tuturor participanților pentru ajutorul oferit în colectarea datelor.