Recensământul de Iarnă al Păsărilor de Apă – 2016

reces foto

În prima lună a anului are loc tradiționala „Numărătoare de Iarnă a Păsărilor Acvatice” (Midwinter Count), sub coordonarea Wetlands Internațional.

În acest an, perioada recomandată este 10-31 ianuarie. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la lansarea programului, iar recensământul se desfășoară sub sloganul ”IWC50: Let’s make it count”.
În România, schema este coordonată de SOR și implementată în parteneriat cu Asociația „Grupul Milvusˮ.

Față de anii precedenți, programul aduce trei noutăți. În primul rând, s-a încercat o standardizare a locurilor de unde se colectează datele. Acest lucru este foarte important când încercăm compararea multianuală a datelor. De aceea, fiecare persoană care dorește să participe este rugată să contacteze coordonatorii (Cristi Domșa la adresa de e-mail  cristi.domsa@sor.ro sau pe Daróczi J. Szilárd la adresa szilard.daroczi@milvus.ro), pentru a specifica locurile care vor fi vizitate și pentru a fi verificată localizarea exactă și întinderea suprafeței monitorizate. După contactarea coordonatorilor, observatorul care dorește să participe la numărătoarea de iarnă a păsărilor acvatice va primi de la aceștia locația standardizată în care dorește să efectueze numărătorile.

În al doilea rând, observatorii sunt rugați să facă numărători totale și liste complete de specii. Dacă este vizitat un anumit bazin acvatic (un lac sau un sector standard de râu), observatorul este rugat să acopere vizual complet suprafața și să facă lista completă a speciilor observate (specii de apă conform metodologiei, dar și restul speciilor de păsări observate, preferabil și numărul de indivizi).

În al treilea rând, Wetlands International (Duck Specialist Group) întreprinde un studiu asupra structurii populaționale la specia rața cu cap castaniu (Aythya ferina). Observatorii sunt rugați să depună un efort suplimentar ca în cazul acestei specii, să furnizeze observații separate pe sexe (masculi + femele).
Atașat găsiți și o scurtă metodologie de lucru pentru desfășurarea corectă a numărătorilor. Vă rugăm să citiți cu atenție.

Pentru orice fel de întrebări, vă stăm la dispoziție pentru clarificări. Vă dorim o vreme prielnică pentru cât mai multe observații!

Lăsați un comentariu