În ianuarie numărăm păsările de apă

În perioada 10-20 ianuarie numărăm efectivele de iarnă a păsărilor acvatice. Acest program de monitorizare a fost lansat pe plan internațional în 1967 de către Wetlands International. În România este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Grupul Milvus. Scopul recensământului este de a avea o imagine clară cu privire la efectivele și distribuția speciilor de păsări acvatice. 

Cufundar polar; Foto: Mihai Savu

Datele acumulate în cadrul programului au fost folosite, printre altele, la identificarea Ariilor de Importanță Avifaunistică (situri care găzduiesc în mod constant cel puțin 20.000 de exemplare de păsări acvatice). Multe dintre aceste zone au fost desemnate ca situri Natura 2000 pentru a avea astfel statut de protecție mai adecvat la nivel european.

Pentru ca acest program să fie cât mai eficient, avem nevoie de voluntari care să ne ajute la colectarea datelor. Anul trecut, 164 de observatori au colectat date cu privire la 487 de zone umede din întreaga țară.

Observații colectate de voluntarii Grupului Milvus la recensământul de iarnă al păsărilor de apă din ianuarie 2023

Observatorii, care vor participa la recensământ vor vizita fiecare zonă umedă (lac, curs de râu, mlaștină, plajă etc.) o singură dată, în timpul zilei, când lumina este suficientă pentru o bună observare a speciilor, în general între orele 9 și 16. Observațiile de păsări sunt încărcate direct în baza de date OpenBirdMaps folosind formularul din aplicație.

Puteți consulta metodologia programului și toate informațiile necesare pentru a participa pe site-ul:  https://milvus.ro/monitoring/iwc/  .

Coordonatorul programului din cadrul Grupul Milvus este Szilárd J. Daróczi, szilard.daroczi@milvus.ro.

Lăsați un comentariu