Téli vízimadár-szinkron – 2016

reces foto

Minden év első hónapjában, a Wetlands International koordinálásával sor kerül a hagyományos téli vízimadár-szinkronra (Midwinter Count).

Idén a megfigyeléseket január 10-31 között ajánlott elvégezni. Immár 50. éve szervezik meg idén a programot a „IWC50: Let’s make it count” jelmondattal.

Romániában a programot a Román Madártani Egyesület (SOR) koordinálja a Milvus Csoporttal szoros partnerségben.

Az előző évekhez képest idén három újdonság van a programban:

Elsősorban a legtöbb területegység megfigyelőpontjai standardizálva lettek, ami nagyon fontos szempont a különböző évek adatainak összehasonlítása esetén. Ezért minden személy aki részt szeretne venni a felmérésekben, kérjük vegye fel a kapcsolatot a koordinátorokkal (Cristi Domșa a cristi.domsa@sor.ro email címen vagy Daróczi J. Szilárd a szilard.daroczi@milvus.ro email címen), hogy pontosítsuk a helyszíneket és hogy ellenőrizzük le a monitorizálandó területek részleteit. A koordinátorokkal való kapcsolatfelvétel után a megfigyelő megkapja a kívánt, standardizált helyszínt, a kitöltőívet és a további szükséges információkat.

Másodsorban a megfigyelők teljes fajlistát kell készítsenek minden területről. Bármely területen (egy tó vagy egy folyószakasz) történik a megfigyelés, a megfigyelő a teljes vízfelületet le kell nézze és teljes fajlistát kell készítsen (a vízmadarakat a módszer alapján illetve a többi megfigyelt madárfajt, lehetőleg az egyedszámot is le kell jegyezni).

Harmadsorban a Wetlands International (Duck Specialist Group) a barátréce populációk szerkezetét is felméri. Ezért a megfigyelők külön figyeljenek a barátrécék (Aythya ferina) ivari elkülönítésére (tojók, hímek) és ezek pontos számának a feljegyzésére. Amennyiben nem sikerül egyedi szinten leszámolni a fajt, a tojók-hímek arányát legalább százalékos lebontásban kérjük megadni.

Csatolva egy rövid módszertan (román nyelven), kérjük olvassák el figyelmesen.

Bármilyen kérdésük van szívesen állunk rendelkezésükre. Jó időt kívánunk a sok jó madármegfigyeléshez!

Szóljon hozzá