Numărătoarea păsărilor de apă 2018

Ca în fiecare an, în prima lună a anului se organizează sub coordonarea Wetlands International „Numărăroarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice”, cunoscut și ca Midwinter Count.

Această activitate de teren deja tradițională are loc anual și la noi în țară, la care pot participa toți cei interesați de păsări, care au experiență în recunoașterea păsărilor acvatice. Ca în fiecare an, perioada pentru recensământ este 10-20 ianuarie.
În România, acest program de monitoring este coordonată de către SOR și Asociația Grupul Milvus.

Datele de teren referitoare la locul, data, numărul păsărilor observate, condiții meteo etc. pot fi notate în orice format (tabel, formularul tip din anii anteriori, caiet de notițe), doar să respecte punctele și traseele de numărare. Pentru fiecare locație vizitată să se completeze un formular separat. Datele se trimit prin e-mail la adresa (szilard.daroczi@milvus.ro), care, mai apoi vor fi încărcate în baza de date.

Pentru uniformizarea informației și relevanța analizelor de tendință s-a făcut o standardizare a locațiilor de unde se colectează aceste date. Acest lucru este foarte important pentru compararea multianuală a datelor acumulate în timp. Pentru asta, fiecare persoană care dorește să participe la acest program, este rugată să contacteze coordonatorii: Daróczi J. Szilárd (Milvus), la adresa menționată mai sus sau Cristi Domșa (SOR): cristi.domsa@sor.ro), pentru a specifica locațiile ce vor fi vizitate și pentru a fi verificată localizarea exactă și întinderea suprafeței monitorizate.

Observatorii sunt rugați să facă liste complete de specii, unde, pe lângă păsările de apă să noteze și celelalte specii (cântătoare, răpitoare etc.) și numărul lor. Indiferent de zona vizitată (lac sau un sector standard de râu), observatorul este rugat să acopere vizual în întregime suprafața bazinului acvatic!

În cazul în care aveți întrebări, organizatorii vă stau la dispoziție.

Vă dorim observații cât mai numeroase și vreme favorabilă!

Lăsați un comentariu