Téli vízimadár számlálás 2022 – a Milvus Csoport eredményei

A Téli vízimadár számlálás országos főbb eredményeit egy előző anyagban közöltük.

Az alábbiakban, illetve a csatolt állományban közzéteszünk egy részletesebb elemzést a Milvus Csoport önkéntesei és tagjai által gyűjtött, az OpenBirdMaps adatbázisába felkerült megfigyelések alapján.

A 84 résztvevő 185 vizes területet keresett fel az ország 25 megyéjében. Idén a legtöbb helyet (31) Bihar megyében látogattuk meg, ezt követi Mehedinți (26) és Maros (25) megye. Bihar és Maros megye esetében főleg kis területű helyeket találunk (tavak, halgazdaságok, rövdebb folyószakaszok), míg Mehedinți megyében elsősorban a Dunán lejárt szakaszokból tevődtek össze a területek.

Összesen 133 faj 186893 egyedét jegyeztük fel. Ebből 151204 volt vízimadár, a teljes szám 80,9%-a. Ezek a fajok az év teljese leforgása alatt a vizek közelében tartózkodnak, életmenetük is ide köti őket. A megfigyelők, a fajok mellett lejegyeztek más, a számlálás körülményeire vonatkozó adatokat is, mint a használt optikai eszközök, a madarak zavarásának mértéke, befagyott vízfelület aránya stb.

A legtömegesebb öt faj: tőkés réce (Anas platyrhynchos) – 62489 egyed, szárcsa (Fulica atra) – 20423 egyed, nagy lilik (Anser albifrons) – 8086 egyed, nyári lúd (Anser anser) – 6280 egyed és kárókatona (Phalacrocorax carbo) – 5978 egyed. Jelentős számban, háromezres példányszámot meghaladóan figyeltünk meg dankasirályt (Chroicocephalus ridibundus) – 5402 egyed, csörgő récét (Anas crecca) – 4322 egyed, bütykös hattyút (Cygnus olor) – 3548 egyed, fütyülő récét (Mareca penelope) – 3243 egyed és kontyos récét (Aythya fuligula) – 3168 egyed.

A kiszállások alatt több olyan fajt is azonosítottunk, amelyek elszórtan figyelhetőek meg vagy amelyek télen ritkábbak. Ezek a: kis hattyú (Cygnus columbianus bewickii), tundra lúd (Anser fabalis rossicus), fekete réce (Melanitta nigra), jeges réce (Clangula hyemalis), füles vöcsök (Podiceps auritus) és batla (Plegadis falcinellus). A nem vízimadár érdekességek között megemlíthető a parlagi sas (Aquila heliaca), kerecsen sólyom (Falco cherrug), fehérhátú harkály (Dendrocopos leucotos), fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes) és a zsezse (Acanthis flammea).

Köszönjük a megfigyelők hozzájárulását!

Szóljon hozzá