Peste 60 de cuiburi de acvile țipătoare mici (Aquila pomarina) au fost monitorizate anul acesta

Foto: Sebi Bugariu

Ornitologii Grupului Milvus și ai Societății Ornitologică Română (BirdLife Romania) au monitorizat populația de acvilă țipătoare mică în zonele în care au fost cunoscute și anterior cuiburi, mai precis în zonele protejate de pe Dealurile TârnavelorValea Nirajului, Valea Hârtibaciului și în Piemontul Făgăraș.

Chiar dacă în majoritatea cazurilor, perechile de acvile au fost observate în teritoriile investigate, acestea fie nu au ocupat cuiburile cunoscute de noi, fie nu au cuibărit anul acesta. Din acest motiv, perechile care au avut succes în reproducere au fost puține, aproximativ douăzeci la sută din cuiburile cunoscute până acum.

nest control

Vara deosebit de călduroasă și seceta nu au fost benefice acvilelor. Mai mult, consultându-ne cu colegii din alte țări europene cu populații semnificative de acvile, am aflat că situația este asemănătoare cu cea constatată de noi.

Acțiunea de monitorizare a cuiburilor de acvile are loc anual, de altfel cele două organizații au derulat, în perioada 2010-2014, în parteneriat cu Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu un proiect comun de protejare a acestei specii (LIFE08 NAT/RO/000501).

Lăsați un comentariu