O nouă vizită a vulturilor negri în România

Federation of Nature Conservation NGO’s GREEN BALKANS

Sliven, Huana și Kutelka au decis că este timpul să își extindă arealul și au ajuns să zboare prin Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Transilvania.
Cu câteva zile în urmă, Sliven, denumit de colegii ornitologi de la Federația Green Balkans, a hoinărit timp de câteva zile prin județul Hunedoara, Gorj, Olt, mai apoi survolând și prin câmpiile Dunărene. Se pare că i-a plăcut, așa că a revenit însoțit!

Coordonatele mișcării lui Sliven sunt obținute în cadrul unui proiect LIFE – ”Bright Future for Black Vulture LIFE14 NAT/BG/649”, iar dacă sunteți curioși pe unde se mai avântă pasărea, aici este locul unde găsiți informațiile.
Potrivit datelor obținute de la asociația care monitorizează reintroducerea speciei în munții Balcanici, unul dintre vulturii negri – Sliven s-a născut, probabil, în 2017, în sălbăticie. A fost salvat și donat de Guvernul Extramadura către Green Balkans pentru reintroducerea speciei și în această parte a Europei. Asociația l-a reeliberat cu succes la finalul lunii mai, anul trecut, lângă orașul Kotel din partea estică a munților Balcani.
Nu este prima dată când vulturii negri ajung să survoleze regiuni însemnate la nord de Dunăre. Anul trecut, alte două exemplare au ajuns să fie salvate, reabilitate și predate colegilor bulgari, unul de către Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, și altul de către Grupul Milvus. Povestea pribegiei vulturului Juan din 2019 se poate citi aici.

Vulturul negru este printre cele mai mari păsări de pradă din lume, din păcate o specie dispărută din țara noastră. Însă, între timp ne putem bucura de rezultatele muncii colegilor noștri de dincolo de Dunăre. Le dorim succes, cine știe poate într–o zi am putea vorbi și noi de reapariția acestor magnifice păsări și la noi în țară.

Lăsați un comentariu