Ismét barátkeselyűk látogattak Romániába

Federation of Nature Conservation NGO’s GREEN BALKANS

Sliven, Huana és Kutelka úgy határozták hogy újabb területeket fedeznek fel és berepültek a Domogled-Cserna völgy Nemzeti Park területére és Erdélybe.
Előtte való napokban a Sliven nevű madár, melyet a Green Balkans szervezet munkatársai bocsátottak szabadon, több napon keresztül kóborolt Hunyad, Gorzs és Olt megyékben.
Sliven mozgásának pontos koordinátáit egy műholdas jeladó közvetíti, amelyet egy LIFE projekt (Bright Future for Black Vulture LIFE14 NAT/BG/649) keretében erősítettek a hátára. Aki követni kívánja a madár útját, megteheti a szervezet honlapján.
Ez a barátkeselyű a vadonban született, felthetően 2017-ben, Spanyolországban. Mentésre szorult, majd Extramadura tartomány kormányzata a bolgár keselyű visszatelepítési programjának adományozta. A Green Balkans munkatársai a tavaly május végén engedték szabadon a Balkán-hegységben, Kotel városa közelében.
Nem az első eset, hogy barátkeselyűk kerülnek a Dunától északra. Tavaly két barátkeselyűt kellett menteni és átadni a bolgár kollégáknak: egyiküket a Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (ACDB) másikat a Milvus Csoport közreműködésével. A Juan nevet viselő keselyű történetéről bővebben itt  számoltunk be.

A barátkeselyű egyike a ma élő legnagyobb ragadozómadár fajoknak. Valamikor nálunk is élt, de kipusztult. A bolgár kollégák visszatelepítési kísérletének nagyon örülünk és reméljük egy napon Románia egén is rendszeres látvánnyá válik e nagyszerű madarak sziluettje.

Szóljon hozzá