O nouă specie de mamifer mic din Transilvania, după 112 ani!

Între anii 2008–2010, în ingluviile de strigă și de cucuvea colectate în vecinătatea unor localități din Podișul Someșan , au fost găsite mai multe oase, aparținând unor exemplare de șoarece săritor de stepă (Sicista subtilis). Singura documentare cunoscută a acestei specii datează din 1900, când Orosz Endre a colectat un exemplar la Apahida. Acest specimen se află în colecția Muzeului Maghiar de Istorie Naturală. În august 2012, membrii Grupul Milvus, împreună cu membrii organizației „Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület” din Ungaria au efectuat cercetări faunistice a mamiferelor mici pe Podișul Someșan. Obiectivul acțiunii a fost compararea rezultatelor obținute din analiza ingluviilor cu cele obținute prin capturarea micromamiferelor cu capcane de prins animale vii. Pe parcursul cercetării s-a capturat un număr de 14 specii, între care mai multe exemplare de șoarece săritor de stepă. Astfel s-a dovedit existența și în prezent a acestei specii în Transilvania, chiar din mai multe locații. Această redescoperire, care vine după 115 ani, a declanșat inițierea mai multor planuri de conservarea și cercetarea în rândul mamalogilor.

Lăsați un comentariu

This Post Has 4 Comments

  1. Vlad Cioflec

    Felicitari descoperitorilor. Transilvania e foarte norocoasa cu Sicista betulina si Sicista subtilis. Sper ca demersurile voastre de conservare sa le ofere si generatiilor viitoare bucuria intalnirii acestor mici bijuterii.

  2. Bene László

    Felettem repülő egerészölyv ejtett el egy ugyan ilyen zsámányt! Felvettem, sosem láttam még ilyen csíkos hátú egeret, aztán visszadobtam a földre. Teljesen így nézett ki!!! ( mindez: Kovászna megye/Olasztelek)