2018-as vízimadár-számlálás

A korábbi évekhez hasonlóan, a Wetlands International idén is megszervezi a „Nemzetközi Téli Vízimadár-számlálást” (Midwinter Count).
E nagy hagyománnyal rendelkező tevékenységet hazánkban is évente megrendezik, melyen bármely madarak iránt érdeklődő és a vízimadár-fajok ismeretében jártas személy részt vehet. Mint minden évben, a felmérésre idén is január 10-20 között kerül sor.
Romániában e monitoring programot a Román Madártani Egyesület (SOR) és a Milvus Csoport koordinálja.

A terepen rögzített adatok (terület, dátum, megfigyelt fajok és azok száma, időjárási viszonyok stb.) igény szerint bármilyen formában rögzíthetőek (táblázat, korábbi években használt kitöltőív, jegyzetfüzet), a lényeg, hogy figyelembe vegyék és betartsák a korábbi években is lejárt területek transzektjét vagy számolási pontjait. Minden meglátogatott területre egy külön listát kell készíteni. A begyűjtött adatokat kérlük e-mailen küldjék el a következő címre: szilard.daroczi@milvus.ro. A felmérések után, az adatsorok mindegyike adatbázisba kerül.

Ahhoz, hogy az adatokat értékelni lehessen és tendenciákat tudjunk kimutatni a madarak számára vonatkozóan, a mintavételi pontoknak standardnak kell lenniük. Ez, a többéves adatsorok kielemzése és összehasonlítahatósága szempontjából is nagyon fontos. Megkérünk mindenkit, aki részt szeretne venni a felmérésekben, hogy a terepi munkát megelőzően egyeztessen a program koordinátoraival: Daróczi J. Szilárd – szilard.daroczi@milvus.ro (MILVUS), vagy Cristi Domșa (SOR): cristi.domsa@sor.ro.

A felmérőket megkérjük, hogy a terepi kiszállások alkalmával készítsenek teljes listát, melyen, a vízimadarakon kívül feljegyzik a más madárcsoportokhoz tartozó többi fajt is (énekesmadarak, ragadozók stb.) és megfigyelt egyedeik számát.
Függetlenül attól, hogy milyen tipusú élőhelyen végezzük a felméréseket (tó, foltyószakasz stb.), törekednünk kell, hogy a látogatott terület vízfelületét minél jobban lefedjük.
Amennyiben további kérdéseik vannak, kérjük forduljanak a szervezőkhöz.
Madarakban gazdag megfigyeléseket és jó időjárást kívánunk!

Szóljon hozzá