Numărătoare de iarnă a păsărilor de apă – 2022

La începutul fiecărui an, în perioada 10-20 ianuarie, are loc Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice, recensământ cunoscut mai bine sub numele de Midwinter. Acesta este un program internațional, coordonat la nivel global de către Wetlands International, iar în România de către Societatea Ornitologică Română și Asociația „Grupul Milvus”.

Scopul programului este numărarea completă a efectivelor speciilor de păsări acvatice în locurile vizitate. Sunt, însă, binevenite listele complete de specii care se referă la notarea tuturor speciilor observate în cadrul ieșirilor. Pentru fiecare arie vizitată se realizează o listă separată.

În iarna anului 2021 la munca de teren au participat un număr de 85 observatori, care au colectat date din 176 zone umede, distribuite pe raza a 23 județe din țară. A fost înregistrat un număr de 185982 de păsări din 145 de specii. Din acest total, 155582 de exemplare aparțin speciilor acvatice, adică 83% din totalul păsărilor observate.

Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de la an la an. Pe baza seturilor anuale de informații, se pot observa modificările la nivel local, național, dar și global, de-a lungul întregului culoar de migrație și se poate interveni cu măsuri de conservare, în cazul în care unele specii prezintă regrese numerice. Într-un articol științific recent publicat sunt, de exemplu, folosite datele de observare ale pelicanului creț din România.

În România, ieșirile se realizează în zone umede precum râuri, bălți, lacuri, acumulări, dar și pe litoral. Zonele cele mai vizitate sunt cursurile râurilor mari (Dunăre, Olt), Delta Dunării și acumulările mari din zonele joase, unde păsările acvatice sunt prezente în număr mare. Chiar dacă în această perioadă, de regulă, sunt înregistrate temperaturi scăzute și multe dintre lacuri pot îngheța, mai mereu se găsesc unele luciuri de apă, unde păsările se strâng în număr mare și pot fi numărate mai ușor.

Citiți mai mult despre acest program pe pagina noastră dedicată, iar dacă vreți să participați, contactați coordonatorii: szilard.daroczi@milvus.ro și cristi.domsa@sor.ro.

Lăsați un comentariu