Téli vízimadár monitoring – 2022

Minden év elején, január 10-20 között zajlik a Téli vízimadár monitoring, népszerűbb és rövidebb nevén a Midwinter. A nemzetközi programot globális szinten a Wetlands International koordinálja, Romániában a Román Madártani Egyesület és a Milvus Csoport.

A program célja a vízimadarak teljeskörű számlálása a meglátogatott területeken. Ideális esetben teljes fajlisták készülnek, azaz minden madárfajt és egyedet feljegyeznek a megfigyelők. Minden területre egy külön lista készül.

Tavaly, 2021 telén a terepkiszállásokon összesen 85 felmérő vett részt, akik 23 megye 176 különböző területéről vagy területegységéről gyűjtött adatokat. A felmérések során összesen 185 982 madarat észleltek, melyek 145 fajhoz tartoznak. Ezek közül 155 582 példány különféle vízimadár-fajhoz tartozik, ami a megfigyelt egyedek 83 %-át teszi ki.

A Téli vízimadár monitoring adatai évről-évre segítenek követni az állományok változását. Az így begyűlt információk alapján, helyi, országos, globális szinten, vagy a vonulási útvonalak mentén lehet elemezni a változásokat. Abban az esetben, ha valamely faj állományában következetesnek látszó csökkenés mutatkozik, megfelelő természetvédelmi intézkedéseket lehet megfogalmazni és életbe léptetni. Egy, nemrég közölt tudományos cikkben például felhasználták a borzas gödény romániai téli megfigyelési adatait.

A monitoringra kiválasztott területek Romániában folyókon, mocsarakon, tavakon, víztározókon és a tenger partján vannak. Legtöbb megfigyelő a nagyobb folyókat (Duna, Olt), a Duna-deltát és az alföldi víztározókat részesíti előnyben, ahol nagyobb számban gyűlnek össze a vízimadarak. Még ha a téli alacsony hőmérsékletek miatt be is fagy a vízfelületek nagy része, mindig akadnak szabadon maradó foltok, ahol könnyű megszámolni a nagyobb sűrűségben összeverődő madarakat.

A programból és előző eredményeiről bővebben a monitoring oldalon lehet olvasni. Aki jelentkezni szeretne, forduljon bizalommal a program koordinátoraihoz: szilard.daroczi@milvus.ro és cristi.domsa@sor.ro.

Szóljon hozzá