Lupta eșuată pentru supraviețuire

În luna aprilie vă povesteam, cu mult entuziasm, despre eliberarea a doi codalbi. Cele două păsări de pradă de talie mare, protejate au ajuns la Centrul de Reabilitare pentru Animale Sălbatice din Sânsimion în toamna anului trecut. Am avut nevoie de multe luni, hrană adecvată și condiții propice pentru a se reface.

Eliberarea celor doi a necesitat o pregătire amănunțită, iar montarea dispozitivelor satelitare ne dădea speranța că vom putea urmări traseul lor și informații despre habitatele unde vor cutreiera.

Speranțele noastre s-au năruit parțial, după ce, la aproximativ o săptămână de la eliberare, unul dintre codalbi a fost găsit fără viață, la o distanță de circa 50 km de la locul eliberării.

Celălalt codalb, care a ajuns la noi din Parcul Național Retezat, a petrecut ceva timp pe câmp și în alte locuri din Transilvania, apoi, cu mare avânt s-a îndreptat spre est și, după o scurtă escală în Ucraina, a ajuns în Delta Dunării în urmă cu două luni. Zilele au trecut, iar emițătorul a dat semnal din același loc, ceea ce ne-a dus la concluzia că și el a pierit. Cauza morții o vom cunoaște doar după o inspecție pe teren și examinarea cadavrului, dar până acum nu am reușit să recuperăm pasărea, care zace într-un loc greu accesibil, în mijlocul unui stufăriș.

Din păcate, aceasta nu este prima dată când un codalb echipat cu emițătorul nostru are un sfârșit tragic. În 2021, colegii noștri ornitologi au fost întâmpinați de o priveliște tristă în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Cadavrul lui  Zador, un codalb tânăr eliberat după o reabilitare reușită. Pasărea suferise o electrocutare fatală pe un stâlp de medie tensiune neizolat.

Aceste rezultate tragice arată că, în ciuda eforturilor noastre, supraviețuirea păsărilor de pradă tinere pe cale de dispariție este precară și puține dintre ele supraviețuiesc până la vârsta adultă.

Aruncați o privire la harta noastră animată a codalbului în mișcare!

Lăsați un comentariu