Doi codalbi în libertate

Doi codalbi colindă în voie prin Transilvania, după ce au fost reabilitați, cu succes de către colegii noștri. Dar haideți să începem cu începutul.

Ambii răpitori de talie mare au ajuns în toamna anului trecut la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Sânsimion. Unul, a fost găsit în Parcul Național Retezat, în timp ce cealaltă pasăre a fost capturat, spre mirarea tuturor, în scările unui bloc din Oradea. Ajunși la centrul nostru, cele două păsări au fost consultate de către specialiștii de la Vets4Wild. După un control medical amănunțit medicii au constatat că deși sunt slăbiți, nu au răni care necesită îngrijiri medicale, ci doar de o dietă corespunzătoare și un spațiu potrivit pentru a prinde puteri. Voliera mare din centrul de reabilitare a fost casa celor doi codalbi pentru următoarele luni.

În urmă cu câteva zile, după o planificare amănunțită am decis că a venit momentul ca cele două păsări să fie eliberate. Pentru a putea urmări mișcarea lor colegii noștri au montat câte un dispozitiv satelitar pe fiecare codalb. A fost o muncă asiduă, care a necesitat trei oameni și multă experiență, dar astfel specialiștii vor putea aduna datele necesare pentru a monitoriza rutele de deplasare ale celor două păsări, dar și locurile de iernare sau cuibărire, informații despre comportamentul lor și informații despre habitatele pe care le preferă.

Eliberarea păsărilor a avut loc în apropierea localității Miercurea Nirajului. Datorită dispozitivului satelitar am aflat că, în timp ce unul dintre codalbi a fost mai leneși, iar în primele zile a zburat puțin, rămânând în apropierea zonei de eliberare, celălalt s-a bucurat din plin de libertatea recâștigată și a cutreierat toată regiunea. Din nefericire, codalbul care a fost mai activ a fost găsit mort în câteva zile după eliberare, în prezent însă nu știm cauzele care au dus la decesul păsării.

Mulțumim tuturor susținătorilor și sponsorilor, fără de care nu ne-am putea desfășura activitatea de reabilitare a animalelor sălbatice rănite. Nu uitați că și voi puteți să contribuiți la aceste povești de succes prin redirecționarea a 3,5% din impozitul de venit.

Lăsați un comentariu