Sikertelen küzdelem a túlélésért

Áprilisban nagy izgalommal számoltunk be nektek két felépült rétisas elengedéséről. A két nagy testű, védett ragadozómadár tavaly ősszel érkezett a nyárádszentsimoni Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központunkba. Több hónapig erősödtek, megfelelő táplálék és sok törődést követően kollégáink úgy értékelték, hogy felkészültek a szabadságra. 

A kettejük szabadon engedése alapos előkészületeket igényelt, és a műholdas jeladók felszerelése reményt adott arra, hogy nyomon tudjuk követni útvonalukat és információt kapunk azokról az élőhelyekről, ahol kóborolni fognak.

Reményeink részben szertefoszlottak, amikor csaknem egy héttel a szabadon engedés után az egyik rétisast elpusztulva találták meg a szabadon engedés helyétől 50 km-re.

A Retyezát Nemzeti Parkból érkezett másik madár egy ideig többet időzött mezőségi és más erdélyi helyszíneken, majd egy nagy lendülettel elindult keleti irányba és rövid ukrajnai kitérő után két hónapja megérkezett a Duna-deltába. Napok teltek el, és a jeladó ugyanarról a helyről adott jelet, amiből arra a következtetésre jutottunk, hogy ő is elpusztult. A halál okát csak helyszíni szemle és a tetem megvizsgálása után fogjuk megtudni, de egyelőre nem sikerült visszaszerezni a madarat, hiszen egy nehezen megközelíthető helyen, egy nádas közepén fekszik.

Sajnálatos módon nem ez az első eset, hogy egy általunk jeladóval felszerelt rétisas tragikusan végződik. 2021-ben a kelet-ukrajnai Donyeck térségében szomorú látvány fogadta madarász kollégáinkat: Zádor, a sikeres rehabilitációt követően szabadon engedett fiatal rétisas teteme. A madár egy szigetelés nélküli középfeszültségű oszlopon szenvedett halálos áramütést.

Ezek a tragikus kimenetelű esetek azt mutatják, hogy minden igyekezetünk ellenére a veszélyeztetett fiatal ragadozómadarak túlélése bizonytalan és kevesen élik meg a felnőtt kort.

Tekintsétek meg animált térképünkön a fiatal rétisas kóborlását!

Szóljon hozzá