Întâlnire EuroBirdPortal la Brno

În toată Europă, peste 120 000 de observatori de păsări înregistrează datele privind exemplarele observate cu ajutorul unor aplicații pentru telefonul mobil și le încarcă în baze de date online. Aproape fiecare asociație sau instituție ornitologică din diverse țări are propria bază de date (două în România, OpenBirdMaps, administrată de Grupul Milvus, și Ornitodata, creată de Societatea Ornitologică Română), precum și sisteme multinaționale sau chiar globale (cum ar fi eBird, Observation, BirdTrack, Ornitho, iNaturalist etc.). Este practic imposibil să se filtreze și să se analizeze datele din aceste surse de date diverse și fragmentate. În plus, multe portaluri restricționează accesul la date și, uneori, sunt disponibile doar în limbile naționale. 

De la lansarea sa în 2015, EuroBirdPortal a abordat această problemă, adunând la un loc observațiile cu privire la 137 de specii de păsări migratoare, încărcate pe 21 de portaluri de colectare a datelor (în prezent, doar observațiile OpenBirdMaps din România sunt încărcate aici zilnic).

Lucrurile nu se opresc aici, se depun eforturi continuu pentru dezvoltarea acestei baze de date. Recent a fost lansat un nou proiect care poartă denumirea de „Consolidarea LIFE EBP”. Debutul proiectului a fost marcat de o întâlnire organizată în perioada 20-21 noiembrie în Brno (Cehia). 

În anii următori, se preconizează lansarea unor noi portaluri online în țările din sud-vestul Europei (Albania, Kosovo, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru) și în Republica Moldova, respectiv îmbunătățirea calității datelor (în principal prin liste complete de specii și alte date colectate în mod sistematic) în mai multe țări (inclusiv în România).

De asemenea, a fost dezvoltat un nou produs, BirdFluRadar, prin analiza și modelarea comună a datelor privind migrația și distribuția păsărilor pentru a prezice probabilitatea apariției și a răspândirii gripei aviare. Această inițiativă are o importanță practică și economică uriașă și nu este de mirare faptul că a fost aprobată și susținută de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Grupul Milvus a fost reprezentat la reuniune de Gábor Bóné și Zoltán D. Szabó.

Lăsați un comentariu