Zádor, a fiatal rétisas rövid élete és halála

Ezt a hírt nagyon nehezünkre esett megírni. Szomorúak, megdöbbentek vagyunk és kicsit tehetetlennek is érezzük magunkat.

Egy esős május végi reggelen, a kelet-ukrajnai Donyeck térségében szomorú látvány fogadta madarász kollégáinkat. Zádor, a sikeres rehabilitációt követően szabadon engedett fiatal rétisas teteme.

Vesztét ugyanaz okozta mint sok ezer társáét szerte a világon: a szigetelés nélküli középfeszültségű villanyoszlop.

Zádor már néhány napja ott feküdt, adója egy helyből sugárzott. Már akkor sejtettük hogy valami nincs rendjén, de bizonyosat csak az ukrajnai kollégáink beszámolója alapján tudtunk meg.

A rétisas kalandos életéről már korábban is beszámoltunk, de dióhéjban újra elismételjük. Szerbiában, a Duna árterében kelt ki a tojásból és a fészek elhagyása után hamarosan emberek gondozásába került. Ekkor kapott gyűrűt és szárnylapos jelölést.

Utána legyengülve, Romániában került újra egy magánszemélyhez, majd a Milvus Csoport Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjába.

Egész télen erősödött, majd tavasszal, jeladóval a hátán szabadon engedtünk. Kezdetben bizonytalanul ízlelgette a szabadságot, majd nekilendült és egy szédületes kelet-európai turnéba kezdett.

Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország, Magyarország, Szlovénia, Oroszország légterében csatangolt alig két hónap leforgása alatt. Majd egy utolsót csapott szárnyaival a sercegő drótok között.

A Milvus Csoport már régóta próbál aktívan közbe avatkozni a madarakat érő áramütések elkerülése érdekében. Kezdetben a fehér gólyák fészkeinek állványra helyezésével értünk el bíztató eredményeket, majd a békászó sas, kerecsensólyom és szalakóta védelme érdekében indított LIFE pályázataink keretén belül szigeteltünk le több tíz kilométernyi veszélyesnek talált középfeszültségű villanyvezetéket.

Zádor esete is világosan mutatja: a madarak nem ismerik a politikai határvonalakat és védelmük csak nemzetközi összefogással érhető el.

Köszönjük a segítséget: Hám István (Vajdaság, Szerbia), Márk-Nagy János (Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti), Maksym Vysochin, Maxim Gavrilyuk (Ukrajna)!

Szóljon hozzá