Zádor, a rétisas kalandjai

Nem szokványos kelet-európai körtúrát futott be Zádor, a 2021 április 6-án szabadon engedett fiatal rétisas. Egy hónap leforgása alatt már hat országban járt.

Marosvásárhelyről a Túrmenti Védett Területekig autóval utazott, ahol rövid távokat megtéve erősödött, ízlelgette a szabadságot. Egyik nap aztán nagy lendületet vett és Ukrajnába repült, majd átszelte Románia nyugati felét és Szerbiába, születési hazájába ért. Ott se maradt sokáig, Horvátország, Magyarország és Szlovákia következett. Nagyvárad mellett lépett be ismét Romániába, majd az országot keresztbe szelve, pár nap múlva Brăila-tól délre kelt át a Duna felett, hogy ismét Ukrajnában kössön ki. Tegnap, május 6-án este már Kijevtől délre, a Dnyeper folyó közelében pihent meg.

Időközben, a vajdasági (Szerbia) Hám István részletesen beszámolt nekünk a fiatal sas életének első hónapjairól: “A fiatal sas egy elárasztott erdőben kelt ki a Duna mellett, Kovilovo település közelében, nem messze Belgrádtól. A fészek egyetlen madaraként előrehaladott állapotban volt, és 2020 június 1–2-én kirepült. Egy erdőmunkás a fészektől mintegy 800 méterre a töltésen elkapta és házához vitte. Néhány napig a lakásban tartotta és halakkal etette. Ezután átadta az újvidéki Természetvédelmi Intézetnek, ahol megjelölték a madarat és június 11-én visszatették arra a helyre, ahol megtalálták és elengedték”. Innen folytatódott romániai története, amelyről itt olvashattok további részleteket.

Bár a nagytestű ragadozó madarak körében nem ritka a nagy távolságokra való kóborlás, bennünket is meglepett ez a nagy ívű kalandozás. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Kövessétek Zádor útját a satellitetracking.eu oldalán, ahol naponta frissítjük tartózkodási helyét.

Szóljon hozzá