Zádor, a rétisas ismét szabadon

A rétisas tavaly ősszel került a Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjába. Sajnos ekkor már több mint egy hónapja tartotta egy magánszemély, aki legyengülve talált rá az ország nyugati felében.

A madarat mérete és táplálék igénye miatt már nem tudta ellátni és segítségünket kérte.

A rétisas egy Szerbia északi felében levő fészekben volt meggyűrűzve 2020 júniusában, és egy távolról is látható feliratos szárnylappal jelölték.

Nagy termetű ragadozó madár, a kiterjesztett szárnyainak csúcsai közti távolság rendszerint meghaladja a 2 métert. Zádor szárnyfesztávolsága pontosan 209 centiméter.

A Vets4Wild Egyesület biztosította az egészségügyi felügyeletet, míg Egyesületünk elhelyezte neki alkalmas repdébe, ahol egyedül és megfelelő étrend mellett erősödhetett.

A rehabilitáció sikeres volt, a szabadon engedést pedig aprólékosan előkészítettük az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti munkatársaival, akik egy napelemes műholdas jeladót ajánlottak fel Zádor mozgásainak követésére.

A szabadon engedésre a Túr Menti Védett Területeken került sor.

Az első napokban Zádor csak a környéken, rövideket repült, de lassan-lassan felfedezte a szabadságot. Mostanra már országot is váltott, Ukrajnában kóborol.

A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően a www.satellitetracking.eu honlapon naponta követhetjük Zádor útját. A módszer egyszerű: előbb kiválasztjuk a kívánt nyelvet, majd a Madarak, rétisas faj és Románia ország kiválasztásával és bejelölése után megnyomjuk a Küldés a térképre narancsszín gombot.

Szóljon hozzá